Nepobjediva Rhiannan Iffland slavila u Turskoj i osvojila osmi trofej kralja Kahekilija (FOTO/VIDEO)

Ostali sportovi 29. sep 202421:06 0 komentara
Dean Treml / Red Bull Content Pool

Australka Rhiannan Iffland je pobjedom na stanici održanoj u Antaliji u Turskoj osvojila svoju osmu vezanu šampionsku titulu u ženskoj konkurenciji Red Bull Cliff Diving Svjetske serije i tako produžila nevjerovatnu dominaciju u ovom spektakularnom takmičenju.

Bila je ovo peta pobjeda za sjajnu Iffland u ovoj sezoni i ukupno 40. u njenoj impresivnoj karijeri, koja joj je donijela osmi trofej kralja Kahekilija. U tome je uspjela uoči posljednje stanice sezone, koja se održava u novembru na njenom domaćem terenu u Sydneyju.

Rhiannan je treću godinu zaredom uspjela nadmašiti najveću konkurentkinju Molly Carlson iz Kanade pa u svoju domovinu stiže bez pritiska koji nosi borba za trofej. Njeni nastupi u Turskoj bili su besprijekorni, vodila je od početka do kraja, a također je osvojila i dodatni bod u prvenstvu za najbolji skok.

“Sezona je bila duga i teška, trenirala sam zaista naporno i mnogo se trudila i iza scene. Vidjeti kako se to sve isplaćuje veoma je emotivno za mene. U subotu nisam ni znala da bih zapravo mogla osvojiti titulu, neko mi je rekao. Bio mi je potreban dobar skok u nedjelju, osjećala sam nešto više nervoze nego inače, ali sam uspjela. Jedva čekam da ostvarim dobar nastup pred mojim prijateljima i porodicom, svi će biti u Sydneyju i navijati za mene”, izjavila je Iffland.

Nakon pobjede u Kanadi, Molly Carlson je morala slaviti i u Turskoj kako bi zadržala šanse za osvajanje titule na posljednjoj stanici u Australiji, ali se to nije dogodilo. Kanađanka je bila druga s 43 boda manje od Iffland, dok je njena sunarodnjakinja Simone Leathead osvojila treće mjesto. Za Leathead je ovo bio drugi podijum u sezoni, čime je ova 21-godišnjakinja napredovala na četvrto mjesto u ukupnom poretku te sada zaostaje dva boda za Amerikankom Kayleom Arnett, koja je bila peta u Turskoj.

Foto: Romina Amato / Red Bull Content Pool

U muškoj konkurenciji takmičenja u Antaliji pobjeda je pripala Britancu Aidanu Heslopu, kojem je to bio četvrti ovosezonski trijumf. Odličan nastup mu je omogućio da se udalji od svojih rivala za titulu. Osvojio gotovo 40 bodova više od drugoplasiranog Oleksiyja Prygorova, dok su njegovi rivali za osvajanje trofeja kralja Kahekilija, Amerikanac James Lichtenstein i Rumun Costantin Popovici, takmičenje završili na petom i šestom mjestu. Britanac sada ima 16 bodova prednosti u ukupnom poretku uoči posljednje stanice u sezoni.

“Osjećam se dobro, takmičenje je bilo nevjerovatno. Publika, sunce, lokacija, sve se poklopilo. Stajati na vrhu podijuma ovdje je istinska čast. Mislio sam da će James i Costa izvršiti snažan pritisak, znam da oni mogu izvesti skokove za devetke, no ipak to nisu učinili. Imam 16 bodova prednosti, to je lijepo vodstvo. Nema potrebe da nešto mijenjam, uradit ću sve isto i nadam se da ću stajati na vrhu podijuma te osvojiti taj trofej na kraju godine”, rekao je 22-godišnji Heslop.

Heslopu i Prygorovu se kao trećeplasirani na podijumu pridružio Italijan Andrea Barnaba zahvaljujući sjajnim skokovima s platforme visoke 27 metara. Tokom vikenda je dobio tri desetke, a upravo je on osvojio dodatni bod u prvenstvu za najbolji skok. Nakon stanice u Antaliji, Heslop je veoma blizu osvajanja trofeja kralja Kahekilija, što bi bilo ispunjenje njegovog sna. Ipak, ništa još nije gotovo, jer Lichtenstein i Popovici još uvijek imaju matematičke šanse za titulu. Sada skakačice i skakače čeka pauza od šest sedmica prije nego se okupe u Australiji 10. novembra povodom završnice uzbudljive sezone.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!