Nestvarni Duplantis oborio svjetski rekord!

Ostali sportovi 05. aug 202422:27 0 komentara
Foto: REUTERS / Kai Pfaffenbach

Armand Duplantis deveti put je oborio svjetski rekord, nakon što je prije toga rutinski odbranio zlato iz Tokija.

Šveđanin je iz trećeg pokušaja na 6,25 metara uspio da preskoči letvicu i nagradi 80.000 ljudi koji nisu napustili “Stadion Francuska” u međuvremenu.

Prije samo tri i po mjeseca, ovaj 24-godišnjak preskočio je 6,24 u Kini.

Srebro je osvojio iskusni Amerikanac Sam Kendricks sa 5.95m, a broncu Grk Emmanouil Karalis (24) sa 5.90m.

Duplantis je u septembru 2020. oborio rekord legendarnog Ukrajinca Sergeja Bubke na otvorenom u Rimu – 6,15. Bubka, koji je ovom disciplinom dominirao čitavu deceniju, centimetar niže je preskočio u italijanskom Sestrijereu 1994.

Kad je riječ o dvorani, popularni Mondo je u pet navrata postavljao najbolji planetarni rezultat. Sa preskočenih 6,17 u Torunu u februaru 2020. sa trona je skinuo Francuza Renoa Lavilenija, koji je nadmašio Bubku u Donjecku, rodnom gradu slavnog motkaša, 2014.

Epicentar Duplantisove karijere je u glavnom gradu Srbije. Dvaput je Šveđanin rušio rekord pod svodom Arene u martu 2022. – na “Belgrade indoor meeting-u“ i na Svjetskom prvenstvu u dvorani. Bile su to visine 6,19 i 6,20.

To je već nadmašio u julu iste godine u Judžinu (SAD, na otvorenom) za centimetar. Mondo je pomjerio rekord narednog februara u Clermont-Feranu (Francuska, u dvorani), pa je na stadionu u Judžinu preskočio 6,23.

Rezultat na snazi postavljen je na mitingu Dijamantske lige u Sjamenu (Kina, na otvorenom) prošlog aprila – 6,24. Procjena je da je Duplantis tada preskočio čak 6,29 metara!

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!