Otkriveno zašto UFC borci stavljaju vazelin na lice prije borbe

Ostali sportovi 07. nov 202316:33 0 komentara
UFC

UFC borci nanose vazelin na lice prije borbe, a evo i zašto.

Prije nego što UFC takmičari uđu u slavni oktogon, provjerava ih službenik komisije koji utvrđuje da li ima posjekotina na licu. Službenik će provjeriti ima li borac ​​zaštitnu čašu, štitnik za usta i rukavice prije nego što ga pusti u kavez.

Što se tiče službenika koji provjerava posjekotine na licu, on će utrljati vazelin na lice borca ​​- nanoseći ga na njihov obraz, obrve i nos.

Postavlja se pitanje zašto borci prije borbe stavljaju vazelin na lice?

Namijenjen je sprječavanju rana na licu, smanjuje oticanje i stvara zaštitnu barijeru na koži.

Stavljanje vazelina na kožu pomaže da ona ostane mekana i rastezljiva, umjesto da bude isušena, tako da je manja vjerovatnost da će se pocijepati kada borac bude pogođen jer vazelin pomaže smanjiti trenje.

Vazelin se također može nanijeti na ranu koja je već tamo kako bi se pokušalo spriječiti da se pogorša ako se ponovno udari. Često se može vidjeti kako borci mažu vazelin na lice između rundi.

AAP Image via REUTERS

Međutim, prati se količina vazelina koju borac stavlja na svoje lice jer će mu previše toga omogućiti u slučaju pozicije koja bi ga mogla natjerati na predaju da se izvuče, što bi mogla biti velika prednost. Utrljavanje vazelina na tijelo je protuzakonito.

Sudac odlučuje hoće li borac imati previše vazelina na licu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!