Šef PFL-a optužuje Danu Whitea da je uplašen

Ostali sportovi 18. okt 202417:15 0 komentara
AFP

Vikend ispred nas donosi dosad najveću borbu UFC-ovog glavnog oponenta, Profesionalne lige boraca (PFL), kada se u Riyadhu planetarno poznati kamerunski nokauter Francis Ngannou suoči s opasnim izazivačem Renanom Ferreirom.

Suosnivač PFL-a Donn Davis svako malo u medijima spomene izvršnog direktora UFC-a Dana Whitea, optužujući svog kolegu MMA promotora da se ‘uplašio’ dok je objašnjavao razliku između dvije organizacije. Ranije ove sedmice, White je upitan što misli o povratku Francisa Ngannoua u MMA akciju ovog vikenda: “Šta me briga?“, a Donn Davis tvrdi da je Dana White pribojava rasta njihove promocije.

U razgovoru s medijima uoči ‘Bitke divova’ u Saudijskoj Arabiji, Davis je objasnio da promociju također ih nije briga ko će pobijediti između Francisa Ngannoua i Renana Ferreire.

“Jesmo li nervozni zbog Francisa i ishoda tog meča? Ne. Liga profesionalnih boraca je drugačija od ostalih – drugi su vođeni promotorima i imaju finansijske udjele u određenim borcima, dok smo mi liga vođena borcima, kod nas borci kontrolišuu vlastitu sudbinu. Postoji 650 miliona obožavatelja MMA-a u svijetu, a trenutno imate samo 60 sjajnih borbi godišnje”, tvrdi Davis, zadirkujući kako svakih 12 mjeseci obožavatelji dobiju samo 40 takvih borbi u UFC-u i 20 iz Lige profesionalnih boraca.

Mega-show PFL-a ovog vikenda održat će se u Kingdom Areni, na istom mjestu koje je ranije ove godine ugostilo fantastičan ‘5 protiv 5’ između bokserskih promocija Matchrooma i Queensburyja. Dok je Davis natuknuo da bi PFL bio otvoren za sudjelovanje u takmičenju 5 na 5 protiv UFC-a, sumnja da bi Dana White pristao na takav događaj – čak je otišao toliko daleko da je optužio izvršnog direktora da se ‘uplašio’ kakav bi rezultat mogao biti.

“Da, UFC-ov brend je veći, mi prepoznajemo da smo mi novi i da moramo više raditi. Mi smo u petoj godini, oni u 30., ali ako je došlo do pritiska i bilo je pet borbi – mi biramo pet, oni biraju pet – pravo da vam kažem, oni to ne bi radili jer bismo mi dobili pola, a oni pola.“

Dok je Davis ciljao na Dana Whitea jer ga je navodno ‘uplašio’ PFL, također je ponudio strog izazov jednoj od najvećih superzvijezda promocije, bivšem kralju poluteške kategorije i trenutnom prvaku teške kategorije, Jonu Jonesu.

“Naš fokus je na ovoj suboti. Ovo je najveća borba u MMA-u u teškoj kategoriji ove godine, ovo je borba koju svi žele vidjeti. Ko god izađe iz ove borbe, taj je broj 1 teškaš na svijetu.“

Francisa Ngannoua su ove sedmice u brojnim prilikama pitali o Jonu Jonesu, a ‘The Predator’ je izjavio da je spreman boriti se protiv svakoga ko je dovoljno hrabar da potpiše ugovor. Prema Davisu, ‘Bones’ također očajnički želi isprobati sebe protiv Ngannoua:

“Mislim da Jon Jones želi zacementirati svoje naslijeđe, ali postoji samo jedna prepreka toj borbi, a mi znamo ko je to.”

Jon Jones bi se trebao boriti protiv Stipe Miočića u glavnom događaju UFC-a 309 koji je na rasporedu u studenom u Madison Square Gardenu a spomenimo da je u Rijadu i sjajni Hrvatski borac Ante Delija koji je 2022 g. prekidom pobijedio Ferreiru pa će tako zasluženo biti prva zamjena teškaškom meču za naslov PFL organizacije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!