Strogo čuvana tajna Pariza: Čast će pripasti samo jednom francuskom velikanu

Ostali sportovi 23. jul 202415:52 0 komentara
Shutterstock/Ilustracija

Identitet osobe koja pali olimpijsku vatru u noći ceremonije otvaranja jedna je od najbolje čuvanih tajni sporta, s manje od desetak ljudi koji su upoznati s detaljima. Predsjednik organizacijskog odbora Pariz 2024., Tony Estanguet, rekao je da osoba koja će u petak zapaliti kotao još nije svjesna da je odabrana.

Kako piše Reuters, ovo je pet prvih kandidata:

MARIE-JOSE PEREC

Ova 56-godišnjakinja se smatra najboljom francuskom olimpijkom svih vremena, s tri zlatne medalje na dvije atletske igre.

Perec, koja je rođena u prekomorskoj regiji Guadeloupe, osvojila je naslov na 400 metara na Igrama u Barceloni 1992. prije nego što je četiri godine kasnije u Atlanti postigla duplu pobjedu na 200 i 400 metara.

Nosila je baklju u svom rodnom Guadeloupeu, ali Estanguet je rekao da se ne može isključiti da osoba koja ju je već nosila.

OMAR SY

Francuski glumac, zvijezda ‘Nedodirljivih’, porijeklom iz zapadne Afrike, jedna je od najomiljenijih francuskih ličnosti. Također glumi u Netflixovoj seriji ‘Lupin’, čija je prva serija treća najgledanija na platformi, s gotovo 100 miliona gledatelja.

ZINEDINE ZIDANE

Najbolji francuski nogometaš koji je pomogao Les Bleusima do njihovog prvog naslova svjetskog prvaka, na domaćem terenu 1998. i do europskog naslova dvije godine kasnije, Zidane, čiji su roditelji iz Alžira, potječe s imanja u Marseilleu.

Bio je favorit za donošenje olimpijskog plamena u Marseillesu nakon njegovog putovanja brodom iz Grčke, ali na kraju nije bio uključen.

THOMAS PESQUET

Ovaj Francuz je najiskusniji europski astronaut s gotovo 400 dana provedenih u svemiru – a moguće je da ih je još toliko proveo na televizorima zbog ogromne popularnosti u zemlji.

PREŽIVJELI NAPADA 13. NOVEMBRA 2015. GODINE

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo kaže da je odlučila podržati kandidaturu za Olimpijske igre nakon što su islamistički odredi ubili 130 osoba u noći širom Pariza 13. novembra 2015., kako bi podigla raspoloženje Parižana. Bilo bi prikladno vidjeti jednog ili nekoliko preživjelih u napadima kako pale vatru u petak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!