Suspendovani i hokejaši Rusije i Bjelorusije

Ostali sportovi 01. mar 202200:14 > 00:22 0 komentara
David W Cerny, Reuters

Odlukom Međunarodne hokejaške federacije reprezentacije i klubovi Rusije i Belorusije suspendovane su na nedoređeni period.

Nakon poziva Međunarodnog olimpijskog komiteta sportskim federacijama i takmičenjima da dok se ne riješi kriza u Ukrajini suspenduju sve ruske i bjeloruske sportiste i klubove, vijesti o ovakvim odlukama iz raznih sportova samo se nižu cijelog dana.

Prva je odluku donijela Euroliga koja je suspendovala ruske timove iz Eurolige i Eurocupa, a zatim je stigla zajednička odluka FIFA i UEFA o suspenziji klubova i reprezentacija iz svih takmičenja.

Nakon rukometaša, na red su stigli i hokejaši pa je tako Međunarodna hokejaška federacija izrekla suspenziju na neodređeno vreme reprezentacijama i klubovima Rusije i Bjelorusije.

Uz to, istom odlukom je Novosibirsku i Omsku oduzeto domaćinstvo Svjetskog prvenstva za juniore koje je na programu od 13. do 29. januara 2023. godine.

„Na vanrednom sastanku održanom u ponedeljak 28. februara, Vijeće IIHF procjenjivalo je uticaj rata koji je trenutno u toku. IIHF strogo osuđuje upotrebu vojne sile u Ukrajini i poziva na hitno diplomatsko rješenje sukoba”

Vijeće je donijelo odluku da preduzme seledeće korake:

-Suspendovani su svi ruski i bjeloruski reprezentativni timovi i klubovi u svim starosnim kategorijama iz svih IIHF događaja dok se ne odredi drugačije

-Oduzima se Rusiji domaćinstvo Svjetskog prvenstva za juniore 2023. godine

IIHF je dostavio i izjavu predsjednika ovog tijela Luca Tardifa:

„IIHF nije političko tijelo i ne može da utiče na odluke koje se donose povodom rata u Ukrajini. Ali, prije svega imamo obavezu da brinemo o našim članovima i moramo da uradimo sve kako bi se naša takmičenja održavala u bezbjednom okruženju za sve timove koji u njima učestvuju. Bili smo šokirani slikama koje stižu iz Ukrajine. U stalnom sam kontaktu sa Hokejaškim savezom Ukrajine i nadamo se da će ovaj konflikt što prije biti riješen na miran način bez dalje potrebe za nasiljem“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!