U OKBiH promovirana knjiga ‘Evaluacija olimpijskog sportskog sistema Bosne i Hercegovine’

Ostali sportovi 25. okt 202412:59 0 komentara
Foto: OKBiH

Promocija knjige „Evaluacija olimpijskog sportskog sistema Bosne i Hercegovine“ autora dr. Izeta Rađe, dr. Dejane Planinčić i dr. Saida Fazlagića, održana je u Olimpijskom komitetu Bosne i Hercegovine.

Predstavljeno je prvo djelo u BiH koje na sveobuhvatan način evaluira olimpijske sportske saveze Bosne i Hercegovine u kontekstu domaćeg sportskog sistema i u odnosu na sportske sisteme iz regiona, saopćeno je iz Olimpijskog komiteta BiH.

Recenzenti knjige bili su akademik Velimir Srića, prof. dr Zoran Milošević, akademik Almir Badnjević, ministar sporta i kulture Kantona Sarajevo Kenan Magoda, predsjednik Komisije olimpijaca OK BiH Amel Tuka i predsjednik Badminton saveza BiH Brane Srdić.

“Studija nas uči kako prevazici status quo, koji nigdje ne vodi. Istaživanje nam dramatično ukazuje da se svijet izvan Bosne i Hercegovine konstantno mijenja i djeluje po različitim normama, i da mi sve više zaostajemo. Studijom su dobivene naučne činjenice pretočene u preporuke, koje su nam pomogle da sastavimo slagalicu kako krenuti naprijed”, poručili su autori ovog djela.

Istraživanje sprovedeno za potrebe knjige nudi rješenja za unaprjeđenje prakse u šest osnovnih faktora koji čine okosnicu rada olimpijskih sportskih organizacija izdvajajući ključne indikatore performansi u cilju unaprjeđenja oblasti: humanih i finansijskih resursa, upravljanja, administracije, sportskih aktivnosti i marketinga.

Knjiga proširuje znanje o postojećim strukturama i praksama u bh. sportu, te osvjetljava potrebu za smišljenim planiranjem i implementacijom promjena koje su od suštinskog značaja za unapređenje sportskog sistema u BiH.

Autori su uvjereni da će rezultati knjige i preporuke biti od koristi svima koji teže boljoj budućnosti sporta u Bosni i Hercegovini, a posebno ministarstvima nadležnim za sport, sportskim savezima, klubovima, te da će u praksi doprinijeti stvaranju jasnijih smjernica za buduće akcije i inicijative kako rezultati bh. sportista ne bi bili incident, već plod osmišljenog sistema sporta.

Implementacijom preporuka iz istraživanja kreirat će se smjernice unutar sportskog sistema Bosne i Hercegovine, a to će omogućiti neophodne promjene koje će otključati potencijal i talenat BiH kao uspješne sportske nacije.

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad, pridružite nam se i na WhatsApp kanalu klikom ovdje.

PROČITAJTE JOŠ:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!