Znate li koje su najčešće sportske povrede i kako ih izbjeći?

Ostali sportovi 27. okt 202413:22 0 komentara
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Bilo da se bavite profesionalnim ili rekreativnim sportom, fizička aktivnost je važna za vaše zdravlje i dobrobit. Međutim, bavljenje sportom uvijek uključuje rizik od povrede. Znanje kako da spriječite neke od najčešćih sportskih povreda može vam pomoći da održite svoje zdravlje i kondiciju.

Rizik od sportskih povreda je veći ako se uvijek bavite istim sportom, ako nikada ne pravite pauzu ili ako u trening ne uključite druge oblike vježbanja. Najčešće povrede tokom vježbanja i sporta su povezane sa prekomjernim opterećenjem. Uzrok povreda može biti i nedovoljna ili nezdrava ishrana.

Povrede od prekomerne fizičke aktivnosti mogu nastati ako prebrzo povećate intenzitet, učestalost ili trajanje određene vježbe. Na taj način stavljate veliko opterećenje na mišiće i zglobove uključene u pokret, što može dovesti do povreda.

Povrede od prekomerne fizičke aktivnosti često se pogoršavaju tokom vremena, posebno ako nastavite da ponavljate istu aktivnost bez odmora.

Najčešće sportske povrede

Bol u koljenu

Bol u koljenu obično pogađa ljude svih uzrasta i može se kretati od jakog, oštrog bola do osjećaja slabosti ili nestabilnosti. Bol se može pojaviti iznenada, nakon neočekivanog udarca ili povrede koljena, ili se može razvijati polako tokom vremena zbog ponavljanja pokreta, kao što je često skakanje.

Neke povrede kolena dobro reaguju na odmor, led i antiinflamatorne lijekove. Međutim, ozbiljne povrede koljena, kao što je povreda prednjeg ukrštenog ligamenta, mogu zahtijevati operaciju.

Prelom kostiju

Prelom je djelimično ili potpuno slomljena kost. Ponekad je prelom praćen modricama ili vidljivim deformitetom. Ako sumnjate da ste slomili kost, odmah prekinite sa fizičkom aktivnošću. Ova vrsta povreda je uobičajena u kontaktnim sportovima i zahtjeva hitnu medicinsku pomoć.

Tendinitis

Tendinitis se javlja kada se tetiva koja povezuje mišić sa kosti upali ili iritira. Povreda od prekomjerne fizičke aktivnosti može se desiti u zglobovima lakta, ramena, kolena i skočnog zgloba.

Bol od tendinitisa može biti od blagog do teškog. Međutim, često ljudi koji imaju tendinitis mogu tolerisati ovaj bol, jer se smanjuje redovnim kretanjem.

Povreda potkoljenice

Ako imate oštar bol blizu potkolenice, možda ste je povrijedili. Ove povrede su uzrokovane prekomjernom upotrebom i mogu se razviti i ako nemate odgovarajuću potporu stopalu. Košarkaši, skijaši i drugi sportisti koji mnogo trče i skaču skloniji su povredama potkoljenice. Ako povreda nije preozbiljna, odmor može pomoći u smanjenju bola.

Uganuće zgloba

Još jedna uobičajena sportska povreda je uganuće ili istegnuće, a najčešće je uganuće skočnog zgloba. Uganuća su obično rezultat pada ili jakog udarca u blizini zgloba kao što je skočni zglob ili koleno. Uganuće može biti blago ili ozbiljno i uzrokovati bol, modrice i otok.

Potres mozga

Potres mozga je povreda koja se često javlja u kontaktnim sportovima kao što je fudbal. Do potresa mozga dolazi kada se vaša glava iznenada sudari sa nečim drugim.

Potres mozga uključuje simptome kao što su glavobolja, vrtoglavica, pa čak i privremeni gubitak svijesti. Kad god doživite jak udarac u glavu, važno je da potražite medicinsku pomoć što je prije moguće.

Kako izbeći sportske povrede

Neke sportske povrede se ne mogu spriječiti, ali postoje načini na koje možete smanjiti rizik:

  • učestalost, trajanje i intenzitet vježbanja povećavajte postepeno, posebno ako niste bili fizički aktivni duže vrijeme
  • pazite da vježbe izvodite pravilno i u skladu sa sopstvenim mogućnostima
  • koristite odgovarajuću sportsku i zaštitnu opremu
  • uvijek se dobro zagrijte prije intenzivne fizičke aktivnosti
  • bavite se različitim sportovima kako biste izbjegli preopterećenje istih dijelova tijela
  • jedite kvalitetnu hranu u dovoljnim količinama i pijte dovoljno tečnosti

Kada se preporučuje poseta ljekaru?

Istezanje, odmor, hladne ili tople obloge i antiinflamatorni lijekovi mogu vam pomoći da nastavite sa svakodnevnim aktivnostima dok se sportska povreda liječi.

Međutim, ako imate bol koji se pogoršava ili ometa vaše svakodnevne aktivnosti, preporučuje se da posjetite ljekara. Takođe bi trebalo da potražite medicinsku pomoć ako:

  • imate poteškoća u kretanju zbog bolova u donjem dijelu leđa
  • ako ste dobili jak udarac u glavu i sumnjate na potres mozga
  • vaš bol ne nestaje nekoliko sedmica

Prednosti bavljenja sportom daleko su veće od rizika od povreda. Da biste uspešno izbjegli ozbiljne povrede, ne zaboravite da slušate svoje tijelo, odvojite vrijeme za odmor i uključite različite sportove u svoj program fizičke aktivnosti.

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad, pridružite nam se i na WhatsApp kanalu klikom ovdje

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!