Španska “hobotnica” odvela svoju selekciju u polufinale OI

Rukomet 07. aug 202412:12 0 komentara
Foto: REUTERS/Eloisa Lopez

Muška rukometna reprezentacija Španije prvi je polufinalist olimpijskog turnira u Parizu, Španci su u četvrtfinalu sa 29-28 (8-12, 25-25) svladali Egipćane nakon produžetka.

Aleix Gomez s devet golova i stopostotnu realizaciju bio je najefikasniji kod Španije, Ian Tarrafeta je dodao šet, dok su Yahia Elderaa s osam i Seif Elderaa sa šet pogodaka bili najefikasniji kod Egipta, no nisu pogađali kada je bilo najvažnije.

Egipat je vodio gotovo čitavim tokom susreta, na poluvremenu je bilo 12-8, a 10 minuta prije kraja drugog poluvremena i dalje sigurnih 21-18. No, Španci su uspjeli dostići zaostatak, golom Tarrafete poravnati na 25-25 pola minute prije isteka vremena, a Egipat je potom imao napad za pobjedu. Uzeli su Egipćani i minutu odmora, ali nije pomoglo, nakon nje šutirao je Yahia Elderaa no nije bio precizan.

U produžetku je Španija stalno imala gol prednosti, a Egipat ju je dostizao sve dok pola minute prije kraja Alex Dujšebajev nije izborio sedmerac kojega je Gomez iskoristio za 29-28. U zadnjem napadu utakmice Seif Elderaa je pokušao poravnati, ali Perez de Vargas je upisao svoju 17. obranu i odveo Španiju u polufinale.

Ove dvije reprezentacije sastale su se prije tri godine u Tokiju u borbi za bronzu, a i tada su uspješniji bili Španci sa 33-31.

Španija će u polufinalu igrati protiv pobjednika susreta Njemačka – Francuska koji je na programu od 13.30 sati.

Kasnije u srijedu igrat će se i preostala dva četvrtfinala, Danska – Švedska u 17.30 i Norveška – Slovenija u 21.30 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!