Bivša teniserka: “Novak Đoković je počeo da poklanja poene, to je pitanje samopouzdanja”

Tenis 17. okt 202413:08 0 komentara
Novak Đoković (REUTERS/Denis Balibouse)

Rennae Stubbs, bivša australijska teniserka a sada povremeni trener, ima svoj podcast na kome analizira teniske aktuelnosti. Jedna od tema je i sezona Novaka Đokovića.

“Nije osvojio nijednu ATP titulu ove godine a plasirao se u samo tri finala. To je potpuno nevjerovatno, osvojio je samo jedan turnir ove godine”, ističe Stubbs.

S druge strane, Novak je osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu, čime je ostvario svoj cilj za ovu godinu, ali i dugogodišnji san. Sve je podredio tom uspjehu, ali ATP trofej mu je dosad ostao izvan dometa.

Od 2006. Đoković je svake godine osvajao bar jedan turnir, a sada mu prijeti prekid te tradicije. Imat će samo još dvije šanse – jednu sigurno u Parizu, gdje je već prijavljen. Druga je na završnom turniru u Torinu, za koji poslije finala u Shanghaiju ima realne mogućnosti da se plasira.

Australijanka kaže da se u igri najboljeg tenisera svih vremena zapažaju karakteristike kakve ranije nisu postojale:

“Počeo je da griješi, da poklanja poneki poen. To prije nije radio. Kada je bio na vrhuncu, ništa nije poklanjao. Nikada. Sada napravi grešku tu i tamo, ali mislim da je to pitanje samopouzdanja – objašnjava da Novak nije dovoljno igrao ove godine i da su takvi promašaji posljedica prevelikih pauza za koje se opredijelio kako bi na OI igrao svjež i to mu se isplatilo.”

Nekada prvi reket svijeta u doubleu i šestostruka GS šampionka u ovoj konkurenciji i miksu, objašnjava zašto Nole sada ima više problema:

“Svi ti momenti neodlučnosti ili nedostatka samopouzdanja u prelomnim trenucima nisu prirodni za njega. Sada mora sebe da uvjeri da je i dalje dovoljno dobar, pogotovo u poređenju sa Jannikom Sinnerom koji je u ovoj godini izgubio samo jedan tie-break.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!