Bolje Đoković nego čitav fudbalski tim: Evo zašto Arapi daju milione za teniski turnir

Tenis 17. okt 202410:16 0 komentara
Jannik Sinner i Novak Đoković (REUTERS/Tingshu Wang)

Teniska sezona bliži se kraju, ali biće još veoma uzbudljivih mečeva. Nekoliko takvih je trenutno u Saudijskoj Arabiji gdje Novak Đoković nastupa na egzibiciji "Six Kings Slam" gdje se dijeli ogroman nagradni fond.

Pored Đokovića, na turniru učestvuju teniseri iz samog svjetskog vrha poput Jannika Sinnera, Carlosa Alcaraza, Daniila Medvedeva, pa i Rafaela Nadala, koji je nedavno objavio da završava igračku karijeru.

Kada je riječ o Novaku, za samo učešće na turniru dobio je čak 1.5 miliona, a za samo dva odigrana meča, koliko ga dijeli do titule na egzibiciji, mogao bi da inkasira još šest miliona eura.

Morgan Menaham, najpoznatiji kao bivši agent Jo-Wilfrieda Tsonge, objasnio je logiku iza raspodjele tolikog novca. Osim što je igračima podijeljeno devet miliona dolara, onaj koji na kraju osvoji naslov dobit će dodatnih šest miliona dolara. Impresivan iznos za zaraditi u potencijalno dva ili tri meča.

Cilj egzibicije, na kojoj će Đoković u polufinalu igrati protiv Jannika Sinnera u 18:30, jeste privući tenisere da češće dolaze u Riyadh, te naviknuti publiku na to da se tenis igra i u Saudijskoj Arabiji.

Menaham je pojasnio logiku koja stoji iza svega:

„Tenis je internacionalni sport par excellence s mnogo ličnosti koje mogu privući pažnju velikog broja ljudi. Za nekoga ko želi investirati, manje je skupo platiti Novaku Đokoviću nekoliko miliona za pet dana nego finansirati cijeli fudbalski klub za jednu sezonu. Bilo bi zanimljivo usporediti uticaj na imidž u oba slučaja”, rekao je Menaham.

Dakle, ideja je jasna – veliki novac za najveće zvijezde generiše najveće moguće zanimanje. Izvrsni PR i marketing, sjajna promocija turnira te iskorak u mnogim segmentima učinili su da sve postane izuzetno zanimljivo i popularno širom svijeta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!