Đoković otkrio šta želi ostvariti u Šangaju

Tenis 03. okt 202409:21 0 komentara
Foto: REUTERS/Spasiyana Sergieva

I vrapci znaju da je Novak Đoković oborio sve najvažnije rekorde u profesionalnom tenisu, ali jedan od onih iz drugog reda, ne najvažniji, ali prilično važan, još mu izmiče. Riječ je o ukupnom broju ATP titula koji odolijeva skoro pola vijeka. Postavio ga je Jimmy Connors koji je osvojio 107 trofeja, drugi je Roger Federer sa 103, a treći Đoković sa 99.

Đoković nikada nije rekao da mu je cilj obaranje Connorsovog rekorda, jer je vlasnik ona dva važnija – u broju trofeja na Grand Slamovima i mastersima – ali želi da zaokruži ovu cifru.

“Volim da igram u Kini, a ove godine imam i ekstra motiv da ovdje osvojim stotu titulu u karijer”, istakao je na konferenciji za medije u Šangaju, a potom dodao:

“Uijvek sam imao mnogo uspjeha ovdje, kao i u Pekingu. Volim podršku navijača koju imam ovdje, volim uslove…”

Sjajni Đoković nije bio na turnirima još od US opena, mada je posle igrao u Davis kupu u Beogradu i na egzibiciji u Sofiji protiv Grigora Dimitrova.

“Sada pokušavam da podignem nivo moje igre na treninzima. Igram puno poena, gemova, setova, kako bih dostigao željeni kvalitet. Nisam mnogo turnira igrao u posljednje vrijeme i nadam se da ću uhvatiti priključak sa ostalima. Nadam se i da ću iskoristiti svježinu i iskustvo iz ranijih uspjeha ovdje.”, rekao je Đoković.

Jedno od pitanja se odnosilo na brzinu terena, jer je šangajski masters dugo važio kao najbrži, ali se to promijenilo posljednjih godina.

“Teren je i dalje prilično brz”, odgovorio je na četvorostruki šampion koji ovde nije igrao još od 2019.

“Baš smo juče pričali kako je jedno vrijeme tendencija bila da se igrališta usporavaju a sada je ponovo da se ubrzavaju. US open je bio mnogo brži nego prethodnih godina. To mi je i razumljivo jer je tamo mnogo mečeva, igraju se u pet setova i ponekad to iskomplikuje dnevni program koji se mnogo oduži. Meni to ne smeta, mada više volim kada se to radi postepeno nego naglo kao u Njujorku.”

Đoković se okrenuo i na posljednje uspjehe kineskog tenisa. Juncheng Shang je u Čengduu prije desetak dana osvojio prvu titulu, Zhenhen Zheng je u prvih 50, Quinven Zheng je pobijedila na Olimpijadi…

“Primijetio sam”, rekao je Đoković, a potom dodao:

“Baš sinoć sam trenirao sa Zhangom, mislim da je on probio led, da je najuspješniji kineski teniser. Penje se uz svjetsku listu i pomaže ostalima na shvate da i oni mogu isto. Ženski tenis je u Kini uvijek imao mnogo uspjeha, Na Lee je osvojila dvije Grand slam titule. Sada je Quinwen olimpijska šampionka i u prvih 10 na svijetu.”

Đoković je kao četvrti nosilac slobodan na startu šangajskog mastersa. Rival u drugom kolu će biti pobjednik duela Kineza Bua i Amerikanca Mikelesena. Đoković je u polovini sa Aleksandrom Zverevim i protiv njega bi mogao da igra u polufinalu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!