Đoković sprema revoluciju, unajmio advokate i kreće u borbu koja će izazvati promjene u tenisu

Tenis 04. okt 202407:45 0 komentara
Novak Đoković (REUTERS/Spasiyana Sergieva)

Novak Đoković je unajmio veliku grupu advokata i kreće u pravnu borbu koja bi mogla iz korijena da promjeni tenis.

Đoković je osnivač Udruženja profesionalnih tenisera (PTPA), organizacije koja se zalaže za prava tenisera.

Ovoga puta, Novak kreće u borbu protiv jednog od problema koji muči tenisere, a to je kalendar takmičenja. I sami teniseri često govore o ovom problemu.

Turniri su gusto raspoređeni, sezona se završava sredinom novembra, a takmičarska sezona počinje već početkom januara. To je jako malo vremena za odmor tenisera, čime je riješio da se pozabavi trenutno četvrti igrač planete, kako prenosi britanski Telegraph.

PTPA je angažovala nekoliko globalnih advokatskih firmi kako bi promijenila potpuno strukturu tenisa. Glavna poenta ove akcije leži u tome da prosječan teniser radi previše i ima premala primanja za standard planetarno popularnog sporta. Djeluje da bi revolucija mogla da krene iznutra.

Izvršni direktor PTPA, Ahmad Nassar, istakao je kako je tenis drugi najgledaniji sport na svijetu, odmah iza fudbala, a da je po zaradi tek deveti.

„Četiri Grand Slama godišnje igračima donose između 14 i 16 odsto ukupne zarade, dok recimo košarkaši u Americi dobijaju oko 50 odsto povratka novca na isti način. Reforme u tenisu su potrebne, jer igrači imaju najviše da izgube. Neki ne osjećaju hitnost, ali svaki put kada sportista izađe na teren njegova karijera može da se završi. Čak i ako se to ne dogodi, njihove karijere traju veoma kratko.“

Đoković je PTPA organizaciju osnovao sa Vasekom Pospisilom, a za izvršnog direktora imenovan je Nassar.

Ukoliko se Novakova akcija uspije, to bi izdejstvovalo tektonske promjene u tenisu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!