Pojavljuju se nove kontroverze oko skandala: Da li je Sinner znao da će biti testiran?

Tenis 03. okt 202410:28 0 komentara
Foto: REUTERS/Tingshu Wang

Iako je isprva izgledalo kao da će Jannik Sinner biti praktično oslobođen optužbi i dobiti "zeleno svjetlo" da nastavi da se bavi tenisom, nakon odluke Svjetske antidoping agencije (WADA) da se ipak žali na prvobitnu presudu Međunarodne organizacije za integritet tenisa (ITIA), počele su da isplivavaju i dodatne informacije koje ne idu u prilog mladom Italijanu.

Sinner je u martu 2024. bio pozitivan na supstancu klostebol, ali je ITIA donijela odluku da ga kazni oduzimanjem bodova i nagrade sa Indian Wellsa.

Pet mjeseci kasnije, u augustu 2024, Sinner je i definitivno “oslobođen optužbi“, ali je WADA iskoristila pravo i mjesec dana kasnije uputila zvaničnu žalbu Sudu za sportsku arbitražu (CAS), tražeći između godinu i dvije dana suspenzije.

Situacija se još nije smirila oko ove odluke, kada je u centar pažnje izašlo ime Nicole Sepstid, nekada prve žene UKAD, krovne antidoping organizacije u Ujedinjenom Kraljevstvu, koja je u septembru 2021. godine postala direktor ITIA.

Sepstid je u trenutku dolaska na čelo ITIA iza sebe imala popriličan broj skandala, pošto je WADA istraživala način na koji je UKAD postupila u slučaju britanskih biciklista koji su 2010. godine bili pozitivni na nandrolon.

Nedugo potom, na račun prve žene britanskog antidoping programa uslijedile su brojne kontroverze – portal Sports integrity iniative preneo je podatak da je ova organizacija uradila dodatne testove za samo 120 uzoraka u periodu od devet godina, zaključno sa 21. januarom 2020. godine, iako su Britanci u tom razdoblju imali neke od najvećih problema sa dopingom. U aprilu 2016. godine Toni Minichiello, trener nekadašnje olimpijske šampionke Jessice Ennis-Hill, pozvao je na njenu ostavku zbog lošeg rukovođenja istrage povodom optužbi da su igrači nekoliko premijerligaških klubova bili pozitivni na doping.

No, najveći problem predstavlja informacija portala “Daily Mail“ iz 2022. godine, da je navodno najboljim igračima svijeta dopušteno da biraju kada će biti testirani, kao i da im je javljano unaprijed da ih očekuju testovi na turniru, i to od strane Sapstid.

Ostaje nam da vidimo šta će se dešavati u narendim danima. WADA ima rok do 10. oktobra da CAS dostavi potrebnu dokumentaciju, nakon čega bi trebalo da bude poznato kada bi mogla da bude doneta konačna odluka kada je u pitanju sudbina trenutno najboljeg tenisera svijeta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!