Stiglo objašnjenje o Đokovićevoj rukavici i crijevu koje je koristio u New Yorku (VIDEO)

Tenis 16. sep 202418:33 0 komentara
Foto: Printscreen/Instagram: adam.datadriven

Novak Đoković, najbolji teniser ikada, poznat je po tome što uvijek pokušava da unaprijedi tijelo i pripremu za mečeve, te najvažnije tunire. Tokom US Opena koristio je Novak tehnologiju za koju mnogi nisu znali, a sada je i poznata tajna njegove rukavice.

Naime, Novak Đoković je tokom pauze između gemova u New Yorku šaku lijeve ruke stavio u rukavicu koja podsjeća na onu koju svi koristimo u kuhinji.

Pored toga, u istom trenutku, ispod majice stavio je crijevo koje je bilo hladan vazduh direktno u njegovo tijelo.

Do tog momenta nismo znali šta i kako sve to pomaže Đokoviću, ali je nekoliko nedjelja kasnije sve poznato.

„Đokovićeva tjelesna temperatura je postajala sve veća, što dovodi to toga da snaga mišića i njihova izdržljivost opada. Veliko otkriće u nauci tvrdi da se izdržljivost mišića može povećati za 144 odsto, ukoliko ohladite šake tokom treninga ili bilo koje sportske aktivnosti. Ime ove aktivnosti zove se „Palmar Cooling“ i legalno je, a Novak je upravo to koristio tokom US Opena. Rukavica se hladi iznutra i vraća tjelesnu temperaturu na optimalni nivo. Ne treba vam posebna sprava za ovo, jednostavno samo držite ruke ispod hladne vode, oko tridesetak sekundi, nekoliko puta prije treninga i imaćete slične efekte kao i Đoković“, objasnio je Adam Katc, analitičar sa Univerziteta (MIT).

Od Đokovića svaki dan može nešto novo da se nauči, te vam odgovor na ovo pitanje može sigurno pomoći.

ATP lista na kakvu nismo navikli

Novak Đoković je sa Davis Cup reprezentacijom Srbije ostvario pobjedu protiv Grčke i tako je obezbijedio opstanak u Svetskoj grupi, ali zbog toga neće dobiti nove bodove za ATP listu.

Ovog 16. septembra nema većih promjena na ATP listi jer su svi najbolji teniseri, kao i Novak, ili odmarali ili igrali u Davis Cupu.

Đoković je zadržao svoj bodovni saldo koji je i imao posle US Opena i na novoj listi objavljenoj ovog ponedjeljka i dalje je četvrti teniser svijeta sa 5.560 bodova.

Ipak, ukoliko želi da se vrati na neko od prva tri mejsta Đoković, imaće veoma težak zadatak do kraja godine.

Jannik Sinner je nakon titule na US Openu stigao do rekordnog broja bodova u karijeri i još uvijek je broj jedan (11.180).

Drugoplasirani na listi je Alexander Zverev sa 7.075 bodova, dok je Carlos Alcaraz na četvrtom mjestu sa 6.690.

U Top 10 tenisera svijeta nalaze se još i Daniil Medvedev, Andrey Rublev, Taylor Fritz, Hubert Hurkacz, Casper Ruud i Grigor Dimitrov.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!