80 zemalja se sastaje u Parizu, raspravljat će o Gazi. Izrael nije pozvan

Svijet 09. nov 202308:18 0 komentara
Reuters

80 država i međunarodnih organizacija sastaje se danas Parizu kako bi koordinirali slanje pomoći i procijenili na koji način da se pomogne ranjenim osobama u palestinskoj enklavi Gazi, no ne dođe li do prestanka borbi, ne očekuju se konkretni rezultati.

Francuska je ponudila podršku Izraelu nakon smrtonosnog napada palestinske islamističke skupine Hamas 7. listopada, no izraelsko osvetničko bombardiranje je izazvalo zabrinutost zbog naglog porasta civilnih žrtava. Tisuće ljudi u Gazi je ubijeno, ranjeno ili raseljeno.

“Ni za koga nije tajna da je danas u Gazi otežan pristup osnovnim potrepštinama, lijekovima, vodi, i tako dalje… Stoga je cilj zapravo surađivati sa svim sudionicama i također s Izraelom … kako bi se omogućio poboljšani pristup”, rekao je francuski predsjednički dužnosnik novinarima uoči tiskovne konferencije.

Izrael nije pozvan

Palestinski premijer Mohamad Štajeh će biti prisutan, ali Izrael nije pozvan. Francuski dužnosnici su rekli da informiraju Tel Aviv o razvoju događaja.

Konferencija okuplja regionalne aktere poput Egipta, Jordana i zaljevskih arapskih država kao i zapadne zemlje i članice skupine G20, izuzev Rusije. Međunarodne ustanove i nevladine organizacije koje djeluje u Gazi, poput Liječnika bez granica, također će prisustvovati događaju.

Međutim, doći će svega nekoliko šefova država ili ministara, a nevladine organizacije se žale na nedovoljni pritisak koji konferencija može ostvariti u svrhu postizanja primirja.

“Bit će to vježba ponavljanja nacionalnih pozicija, izricanja što je pojedina država dala i što će dati, da se civile mora štititi, a međunarodno humanitarno pravo poštovati”, rekao je jedan europski diplomat.

Francuski se dužnosnici nadaju da će konferencija poslužiti kao temelj za brzi odgovor međunarodne zajednice jednom kad borbe zaista prestanu.

Raspravljat će se o vraćanju opskrbe vodom, gorivom i električnom energijom te da se osigura da se pomoć ne završi u rukama Hamasa.

Također, raspravljat će se o uspostavljanju pomorskog koridora kako bi se humanitarna pomoć pomorskim putem dostavila u Gazu i o načinima na koji bi se brodovi mogli iskoristiti za evakuaciju ranjenih.

Međutim, bez spremnosti Izraela ili Hamasa za prestanak borbi, mali su izgledi da će doći do brzog napretka.

Više čitajte u našem Live Blogu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!