Muslimani i hrišćani Etiopije zajedno provode ramazan

Svijet 12. jun 201615:46 > 15:49
Izvor: Anadolija

U Etiopiji, jednoj od prvih hrišćanskih zemalja u svijetu, čiju većinu stanovništva čine hrišćani, a trećinu muslimani, stoljećima se njeguje tradicija vjerskog suživota. Tako i ovih dana mjeseca ramazana mnogi hrišćani saosjećajni su i poštuju ramazanske običaje svojih muslimanskih supružnika, prijatelja, susjeda, sugrađana...

Među onima kod kojih je ljubav i poštovanje prema drugačijem pobijedila vjerske razlike su i Jemal i njegova supruga Kebedech.

Spremajući se za iftar u svom skromnom, jednosobom domu kraj jednogodišnjih blizanaca, Jemal, musliman, i njegova pravoslavna supruga Kebedech ističu kako ih njihova vjerska pripadnost ne sprečava da poštuju vjeru svog partnera.

“Zahvaljujući Bogu imamo skladan i sretan brak. Odani smo svojim vjerovanjima i braku”, rekao je Jemal (31) koji je za Anadoliju  otkrio da će i njegova supruga Kebedech (29) postiti i moliti se tokom ramazana.

“Ja nju također pratim u svakom vjerskom prazniku i postu”, istakao je Jemal i dodao da se njihov mješoviti brak ogleda i kroz imena njihove dvoje djece.

“Ismael i Issac su mislimansko i hrišćansko ime, tako da djeca pripadaju objema religijama i biće ono što žele biti. Ali, prema islamskim učenjima i našem dogovoru, oni su već muslimani. Zar ne?”, rekao je Jemel uz osmijeh obraćajući se supruzi.

“Ovo je tradicija u Etiopiji. Oni pripadaju vjeri koja me je svesrdno prihvatila”, kazala je Kebedech.

Prema islamskom učenjaku Ahmedu Aburrahmanu, ramazan su u toj istočnoafričkoj zemlji oduvijek zajednički obilježavali i muslimani i hrišćani.

“Ovdje nema segregacije. Nema isključivo hrišćanskih, niti isključivo muslimanskih naselja. Živjeli smo kao jedinstvena i čvrsto povezana zajednica još od vremena kada je islam došao u Etiopiju”, istakao je Aburrahman.

Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija

“Od tada nam se naši hrišćanski sunarodnjaci pridružuju tokom iftara i molitvi. Mi smo također s njima tokom korizme kada se pripremaju za Uskrs i provodimo dobro vrijeme tokom praznika”, dodao je islamski učenjak.

Tokom mjeseca ramazana, hrišćanski poslodavci muslimankama dozvoljavaju bezuslovno odsustvo s posla, što je naišlo na podršku čitave zajednice.

Dolaskom mjeseca ramazana, naodabranijeg i najsvetijeg mjeseca kod muslimana, gradska tržnica Addis Abebe vrvi od građana i domaćica koje svoje kulinarske vještine najviše pokazuju tokom ovog mjeseca.

U Etiopiji, koja je jedna je od prvih hrišćanskih zemalja u svijetu, sunitski muslimani čine oko 34 posto ukupnog stanovništva koje se procjenjuje na 97 miliona.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.