Kolumbijske vlasti i FARC prekidaju rat

Svijet 24. aug 201623:30 > 25. aug 2016 08:01
REUTERS/Alexandre Meneghini

Vlada Kolumbije i ljevičarski pobunjenici saopštili su danas da su postigli sporazum o okončanju posljednjeg većeg gerilskog rata u Latinskoj Americi i time otvorili novo poglavlje za zemlju poslije sukoba koji je trajao više od pola vijeka.

Pregovarači vlade i Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC) napisali su na Twitteru da će objaviti detalje uspješnog završetka pregovora kasnije večeras po lokalnom vremenu u Havani, glavnom gradu Kube gdje su pregovori vođeni.

Posljednjih nedjelju dana dvije strane su radile danonoćno da utvrde konačne detalje sporazuma prema kome se kolumbijska vlada obavezuje da sprovede agresivnu agrarnu reformu, reformiše svoju strategiju za borbu protiv narkotika i da počne da djeluje u tradicionalno zanemarenim oblastima zemlje.

“Nadam se da ću danas objaviti historijske, vrlo važne vijesti za zemlju”, rekao je ranije danas kolumbijski predsjednik Huan Manuel Santos.

Sporazum još mora da se ratifikuje na referendumu. Ali završavanje pregovora otvara Kolumbiji šansu da zatvori poglavlje od više od 50 godina sukoba u kome je poginulo više od 220.000 ljudi a više od pet miliona je bilo primorano da napusti svoje domove.

Spekulacije da bi predsjednik Manuel Santos mogao sinoć da objavi da je postignut sporazum porasle su juče kada je vlada objavila sliku nasmijanih pregovarača obje strane s naslovom “Dolazi dan. Na putu smo ka miru”.

Gerilska marksističko-lenjinistička organizacija FARK vodila je oružanu borbu protiv vlasti Kolumbije još od 1964. godine, a glavni ciljevi su joj veća prava seljaka i borba protiv imperijalizma.

Pregovori koji su počeli u Havani 2012. godine i bili su kočeni nepovjerenjem koje je naraslo tokom decenija ratne propagande obje strane.

Pobunjenička vojska primorana je da ode za pregovarački sto poslije teških gubitaka na bojnom polju kada je niz vodećih komandanata ubila vojska koju su podržavale SAD, i kada se njihov broj prepolovio na sadašnjih 7.000 boraca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.