Milanović: Nećemo ostaviti Hrvate u BiH sa Bošnjacima

Svijet 25. aug 201610:40 > 10:46
EBS

Šef SDP-a i bivši premijer Hrvatske Zoran Milanović sastao se u utorak sa predstavnicima braniteljskih udruga koje su predvodile protest u Savskoj. Jutarnji list jučer je došao u posjed audiozapisa tog susreta na kojem je govorio i o BiH.

Sastanak u stranačkim prostorijama SDP-a, koliko se čuje na snimci, otvorio je šef SDP-a Zoran Milanović. Sastanak je potrajao nešto duže od sat vremena, rasprava je bila dinamična i na kraju nije postignut nikakav dogovor, javlja Jutarnji list.

Milanović: “…Tu smo da vidimo što možemo napraviti o dvije stvari, a to su Srbija i Bosna… Vidjeli ste i čuli moje stavove u javnosti, drugu stranu neću komentirati, vjerujem da imaju dobre namjere, čudi me da neke stvari već nisu napravljene, ne nužno radikalne stvari, ali ako bude potrebno, mi ćemo i radikalno. Jer, nama Angela Merkel i Evropska pučka stranka ne govore šta smijemo i šta ne smijemo napraviti. Naša politika o Srbima u Hrvatskoj je da su to naši građani i pokušavamo ih što više obgrliti, ali Vlada u Beogradu je beogradska čaršija, ponašaju se bahato. Vidim da se snalaze u košarci i vaterpolu, ali politika je kompliciranija… I ako bude potrebno, ne samo da ćemo im blokirati pregovore nego ćemo donijeti zakon po kojem ćemo proganjati njihove počinitelje po Kosovu. To je nešto čime se normalna država ne bavi, ali bude li potrebno, i to ćemo napraviti, ne samo blokirati. Ne želimo blokirati, to je nepotrebno jer možemo se dogovoriti, ako bude inteligencije s druge strane da sklopimo bilateralni ugovor…”. Šef SDP-a Milanović nadalje objašnjava da je problem optužnica u Bosni i Hercegovini još teži jer imaju političku konotaciju, ali u razgovoru se vraćaju na Srbiju.

Prelazi potom na temu Bosne i Hercegovine za koju smatra da bi što prije trebala biti primljena u EU. Milanović: “Ovo u Bosni i Hercegovini je još opasnije. Kako je jedan branitelj rekao big shit… Bosna i Hercegovina nije država, tamo nemaš s kim šta razgovarati… Ja bih, da se mene pita, njih ugurao u EU preko reda, kroz prste jer tamo nema reda, nema poretka. Dodik šuruje s Vučićem, pa se to sad prelama, majke ti mile, na predsjedničkim austrijskim izborima… Nekakav desničar iz austrijske pro vincije, kako bi dobio glasove Srba u Austriji kojima jako dobro zvuči to da se Srpska Republika odcijepi, da se organizira referendum i tip igra na to. I što ćemo mi ostaviti Hrvate u BiH s Bošnjacima, e pa nećemo… Dakle, imamo posla s negativcima, zapamtite to, to su negativci, to nisu dragi i topli ljudi”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.