Moore: Siromašni i nezadovoljni uvešće Trumpa u Bijelu kuću

Svijet 28. okt 201612:06 > 12:07
Facebook Michale Moore

Poznati američki dokumentarista Michael Moore smatra da će, uprkos anketama koje daju prednost kandidatu demokrata Hillary Clinton, novi američki predsjednik postati Donald Trump, jer priča običnim Amerikancima ono što žele da čuju.

Izbor republikanskog kandidata Donalda Trumpa bit će najveća greška u historiji i obični Amerikanci će se osjećati dobro, rekao je režiser predstavljajući svoj novi film “Michael Moore u Trumplandu”.

“Trump govori ljudima stvari koje ih bole. Zbog toga svaki pregaženi, zaboravljeni, bezimeni pijanac koji je bio dio takozvane srednje klase voli Donalda”, objašnjava Moore.

On navodi da je Trump “ljudski `Molotovljev koktel` kakvog su oni čekali”.

“Trump je ručna bomba koju mogu legalno baciti na sistem, koji im je ukrao živote”, ocjenjuje Moore i upozorava:

“Osmog novembra će ti ljudi ušetati na glasačko mjesto, preuzeti glasački listić, zatvoriti zavjesu i preuzeti inicijativu tako što će staviti veliki `iks` kraj imena čovjeka koji prijeti da će preokrenuti sistem koji im je uništio živote”.

Poznati američki dokumentarista, koji je inače kritičar Trumpa, ali i cjelokupnog američkog sistema vrijednosti, podsjeća da je kandidat republikanaca “osvojio srca” radnika kada je zaprijetio “Ford motorsu”.

Trump je tada u Detroitskom ekonomskom klubu poručio toj kompaniji da će, ukoliko svoja postrojenja prebace u Meksiko, povećati tarifu na njihove proizvode, što će ih učiniti preskupima za američke potrošače.

Moore zbog toga, uprkos anketama koje daju prednost Clinton i do 14 procenata, smatra da će Tramp pobijediti, prenose američki mediji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.