Karta svijeta: Gdje je prostitucija legalna, a gdje ne?

Svijet 02. jan 201709:39 > 10:03
targetmap.com

Portal OpenSreetMap objavio je interaktivnu kartu svijeta, na kojoj su označen status prostitucije.

Karta pokazuje koliko malo zemalja ima legalizovanu prostituciju, kao i držanje bordela.

Crvenom bojom ucrtali su zemlje gdje je u potpunosti ilegalna, žutom gdje je legalna, ali ne i zakonom regulisana, odnosno gdje su bordeli zabranjeni, dok plava označava države koje su je legalizovale i regulisale rad bordela.

Sve zemlje bivše Jugoslavije spadaju u najbrojniju grupu zemalja – gdje je prostitucija u potpunosti protivzakonita.

Holandija je 2000. godine regulisala prostituciju, što čini prihode od tog zanata legalnim, ukoliko seksualni radnici i radnice nisu prinuđeni na taj posao. Njemačka i Švajcarska su također ozakonile ovaj posao.

U Engleskoj, Velsu i Škotskoj prodaja i plaćanje seksa nisu protivzakoniti, ali kao i u Francuskoj, podvođenje i držanje bordela je zabranjeno.

Ova rasprava oživjela je u SAD-u jer je od Nove godine na snagu stupio zakon, koji sprječava hapšenje maloljetnika zbog učestvovanja u prostituciji, a što je izazvalo kontroverze u javnosti. Kritičari, navodi Independent, tvrde da je to put prema legalizaciji dječje prostitucije. Demokratski senator Holly J. Mitchell, koji je predvodnik ovih izmjena zakona, insistira da se ovim zakonom štite žrtve maloljetničke prostitucije.

“Zakon bi trebalo da štiti maloljetnu djecu od zlostavljanja odraslih, a mi uprkos tome etiketiramo tu djecu velikim slovom ‘P’, posramljujemo ih zbog učestvovanja u plaćenom seksu i ostavljamo ih izložene sramoti i progonu”, kazao je on.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

targetmap.com