Steinmeier i Netahyahu riješili diplomatsku krizu

Svijet 07. maj 201721:39 > 22:05
Izvor: Reuters

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier i izraelski premijer Benjamin Netanyahu potvrdili su u nedjelju nakon susreta u Jeruzalemu dobre odnose između Njemačke i Izraela koji su se našli u krizi nakon što je krajem aprila Netanyahu odbio primiti njemačkog ministra vanjskih poslova Sigmara Gabriela.

“Na temelju našeg dubokog prijateljstva smatram da možemo i moramo izdržati oluje koje su nas zahvatile proteklih sedmica”, rekao je Steinmeier nakon susreta s izraelskim premijerom.

Netanyahu je izrazio uvjerenost da su odnosi Izraela i Njemačke dovoljno jaki da izdrže takve izazove.

“Njemačka i Izrael gaje posebne prijateljske odnose”, rekao je Netanyahu nakon susreta sa Steinmeierom.

Steinemier je prije toga prilikom jednog predavanja dao do znanja da ne odobrava odbijanje Netanyahua da se sretne s Gabrielom zbog toga jer je njemački ministar vanjskih poslova razgovarao s predstavnicima nevladinih organizacija koje su poznate po kritici Netanyahuove vlade, posebno glede gradnje židovskih naselja na palestinskim područjima.

Netanyahu je prije deset dana otkazao susret s Gabrielom zbog toga što se potonji sastao s dvjema organizacijama za ljudska prava Breaking the Silence i B'Tselem.

“Organizacije zaslužuju naše poštovanje kao demokrata, čak i onda kada kritiziraju vladu, kako kod nas tako i u Izraelu”, rekao je Steinmeier.

On je dodao da je zbog otkazivanja susreta s Gabrielom nastala kriza u odnosima.

“Mnogi su mi davali savjete da u ovakvoj situaciji ne putujem u Izrael ali ja sam donio drugačiju odluku”, rekao je Steinmeier koji je u svojstvu njemačkog ministra vanjskih poslova do februara ove godine često boravio u Izraelu i slovi za poznavatelja prilika na Bliskom istoku.

Steinmeier je u nedjelju ujutro posjetio i memorijalni centar Yad Vashem posvećen žrtvama holokausta gdje je izrazio sram i tugu zbog zločina koje su nacisti počinili nad židovima tokom tzv. Trećeg Reicha.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.