Naučnici pregledali Chopinovo srce koje se čuva u posudi

Svijet 22. dec 201411:34 > 11:48
Izvor: Wikipedia

Kada je poljski skladatelj Frederic Chopin preminuo 1849., činilo se da je umro od tuberkuloze, klasičnog uzroka smrti u romantizmu, no ubrzo su se pojavile sumnje u dijagnozu, a tajnu nije riješio ni pregled njegovog srca ove godine, piše u ponedjeljak BBC.

Ceremonija o kojoj javnost ništa nije znala obavljena je u aprilu pod okriljem noći u crkvi u glavnom poljskom gradu Varšavi. Iz jednog od crkvenih stupova izvađena je kristalna posuda, a njen sadržaj pogledali su genetičari i forenzički stručnjaci.

“Atmosfera je te večeri bila uzvišena”, rekao je forenzičar Tadeusz Dobosz.

U posudi se više od 160 godina nalazi srce sačuvano u alkoholu, vjerojatno konjaku. Pripadalo je najslavnijem poljskom sinu, velikom skladatelju i pijanisti Chopinu. Naučnici su željeli vizualno provjeriti u kakvom je stanju i odgovoriti na pitanje što je ubilo čovjeka čija djela Poljaci smatraju utjelovljenjem nacionalnog duha.

Tajanstvena bolest

Chopin je u 39. godini umro u stanu u Place Vendome u Parizu 17. oktobra 1849. Tadašnji vodeći francuski stručnjaci dijagnosticirali su mu tuberkulozu nekoliko mjeseci ranije i tu bolest službeno naveli kao uzrok smrti.

No, tu stvari postaju nejasne. Isti ljekar, Jean Cruvilhier, izvadio je Chopinovo srce i obavio autopsiju. Što je tačno otkrio nije poznato, jer su bilješke izgubljene. No, neki podaci upućuju na to da je, uz tuberkulozu, spominjao još nešto, “bolest na koju nikada ranije nije naišao”.

To je izazvalo pojavu različitih teorija, od cistične fibroze koja te 1849. nije bila poznata, do one da je Chopin bolovao od emfizema.

Rasprava je okončana u septembru kada su genetičari i forenzički stručnjaci što su se okupili nekoliko mjeseci ranije u Crkvi svetog Križa u Varšavi iznijeli zaključke na konferenciji za novinare.

Chopinovo srce bilo je dobro očuvano i imalo je izrasline karakteristične za tuberkulozu. Bilo je i dosta uvećano, što ukazuje na probleme s disanjem povezane s bolešću pluća, rekli su.

No, analiza je bila samo vizualna i tkivo nije odneseno na dodatna ispitivanja. Kristalna posuda sa Chopinovim srcem nije otvorena i iznesena iz crkve, pa se postavlja pitanje je li to dovoljno za zaključak o tuberkulozi.

Sebastian Lucac, umirovljeni profesor patologije u bolnici Guy's and St.Thomas u Londonu kaže da nije.

“Ako se radi o srcu oboljelog od tuberkuloze, onda će u većini slučajeva biti zahvaćeno perikarditisom, upalom oko srca”, kaže on.

“Pronađene izrasline idu u prilog toj dijagnozi, ali mogu se pojaviti i kod drugih bolesti kao što je karcinom ili gljivična infekcija. Samo vizualnim pregledom ne možete sa sigurnošću reći o čemu se radi”, istaknuo je Lucas.

Stručnjaci koji su pregledali srce kažu da su željeli otvoriti posudu i analizirati sadržaj, ali su naišli na oštar otpor svih, uključujući i prapraunuku jedne od Chopinovih sestara, rekao je profesor Dobosz.

Među protivnicima su bili i bivši direktor Chopinova instituta te varšavski nadbiskup, kardinal Kazimierz Nycz.

Bilo je uzvišeno umrijeti od tuberkuloze

Profesor Clark Lawlor sa Univerziteta Northumbria objavio je knjigu o prikazu tuberkuloze u književnosti. U prvoj polovici 19. stoljeća ta se bolest smatrala “uzvišenim načinom” smrti umjetnika, kaže on. Ako se neka bolest uopće mogla smatrati poželjnom, onda je to bila tuberkuloza, dodao je. 

Kada je o Chopinovoj smrti riječ, teško je razlikovati stvarnost od fikcije. No, čak i tada, izvorno objašnjenje uzroka smrti čini se zasad najuvjerljivijim.

“Tuberkuloza je bila najčešći uzrok smrti u Evropi i Sjevernoj Americi. Radi se o masovnom ubojici. Gledano statistički, vjerojatnije je da je umro od tuberkuloze nego od cistične fibroze”, ističe profesor Lucas.

On također sumnja da bi analiza srčanog tkiva jednoznačno otkrila što je ubilo Chopina, pa bi srce trebalo ostaviti da počiva u miru.

“Histopatologija perikardija možda bi mogla upućivati na tuberkulozu, ali ako bi bila normalna, nijedna se bolest ne bi mogla dokazati niti isključiti. Genetski testovi cistične fibroze također bi bili neuvjerljivi, pa doista mislim da to ne bi trebali činiti”, istaknuo je Lucas.

I dok niko sa sigurnošću ne može reći koja je bolest odgovorna za Chopinovu smrt, Crkva svetog Križa u Varšavi i dalje će privlačiti obožavatelje slavnoga umjetnika, uvjerene da se u ckrvenom stupu, iza plakete, nalazi srce jednog od najvećih Poljaka u historiji.