Qaradawi poslao poruku svim muslimanima

Svijet 22. jul 201714:32 > 14:37
ABDULLAH DOMA/AFP

Jerusalem je pitanje koje se ne tiče samo Palestinaca i Arapa nego cijelog islamskog svijeta, poručio je predsjednik Svjetske unije islamskih učenjaka (IUMS) Yusuf al-Qaradawi.

Na društvenoj mreži Twitter napisao je da je Jerusalem, u kojem su posljednjih dana podignute tenzije, zajednički slučaj koji se tiče cijelog islamskog svijeta.

Izraelske snage sigurnosti su u ponedjeljak, nakon četiri dana, ukinule zabranu ulaska u Stari Grad u istočnom Jerusalemu, ali jake tenzije u toj regiji i dalje traju. Tokom intervencije izraelske policije posljednjih dana povrijeđeno je stotine Palestinaca, neki od njih su u kritičnom stanju.

Lokalno muslimansko stanovništvo u kompleks Al-Akse nije moglo ući od petka do ponedjeljka, a izraelske snage su u nedjelju i na ulaze u kompleks postavile dodatne kontrolne punktove s detektorima metala. Lokalni Palestinci protestuju zbog toga i odbijaju ući u kompleks, već namaze obavljaju ispred njega.

Kriza je eskalirala prošle sedmice u petak ujutro, kada su izraelski policajci ubili tri Palestinca ispred i unutar kompleksa Al-Akse, a sve je rezultiralo opštim metežom u kojem je povrijeđeno više osoba, među kojima su i dva izraelska policajca koji su preminula na putu do bolnice. Izraelska policija je potom naredila zatvaranje kompleksa Al-Aksa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.