Novi bilans: Dva Jordanca poginula u izraelskoj ambasadi

Svijet 24. jul 201707:20 > 07:25
Izvor: Reuters

Dva Jordanca su poginula, dok je jedan Izraelac ranjen u pucnjavi u nedjelju u izraelskoj ambasadi u jordanskom glavnom gradu Ammanu, no još nije jasno koji su uzroci pucnjave, objavili su lokalni sigurnosni izvori.

Dvojica Jordanca su radila za firmu koja se bavi izradom namještaja i u ambasadu su ušli prije pucnjave, objavila je policija. No, malo je detalja objavljeno, pa još nije jasno što je potaknulo pucnjavu.

Snage sigurnosti zatvorile su ambasadu, a izraelske vlasti evakuisale su osoblje.

Pucnjava se dogodila u stambenoj zgradi koju je koristila izraelska ambasada, saopćila je jordanska policija. Poručila je i da je istraga još uvijek u “početnim fazama”.

Izraelske vlasti nisu još komentarisale incident.

U Jordanu vlada sve veći bijes protiv Izraela. Jordanski dužnosnici pozvali su Izrael da ukloni metalne detektore na ulazima na Plato džamija u Jeruzalemu, čije je postavljanje uzrokovalo najkrvavije izraelsko-palestinske sukobe u posljednjih nekoliko godina.

Nekoliko hiljada Jordanaca demonstriralo je u petak protiv Izraela, i u glavnom gradu i drugim gradovima u zemlji, kao i u izbjegličkim kampovima.

Jordan je u nedjelju zatražio žuran sastanak arapskih ministara vanjskih poslova kako bi razgovarali o nastaloj situaciji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.