Zakon o pristanku na seks na univerzitetima

Svijet 30. sep 201409:18 > 09:26
Reuters

Kalifornija je donijela zakon kojim se zahtijeva eksplicitno formulisanje seksualnog pristanka na univerzitetskim kampusima kako bi se zaštitilo mlade žene od silovanja, pogotovo ako su pod utjecajem droge ili alkohola.

Kalifornijski guverner Jerry Brown potpisao je kasno u nedjelju novi zakon, nazvan “Yes means yes” (Da znači da),  prvi takve vrste u Sjedinjenim Državama.  

Po tekstu zakona seksualni partneri moraju dati “eksplicitni pristanak, svjestan i dobrovoljan” prije seksualnog odnosa.  

“Eksplicitan pristanak ne može dati neko pospan, nesvjestan” ili ako su on ili ona “pod utjecajem droga, alkohola ili lijekova”, piše u tekstu zakona 967 o seksualnim nasrtajima na kampusima.  

Američki predsjednik Barack Obama pokrenuo je ranije ovog mjeseca kampanju upoznavanja javnosti s problemom kako bi se zabranila “prešutna tolerancija” silovanja na univerzitetskim kampusima.  

Naglasio je da je svaka peta žena žrtva seksualnog napastovanja tokom studija u SAD-u.  

Studentica umjetnosti sa Univerziteta Columbia Emma Sulkowicz također je pridonijela upoznavanju s tim problemom temom svojeg diplomskog rada “Carry that weight” te šećući posvuda od početka školske godine s
madracem na kojem je silovana u svojoj spavaonici.