Kina obećala nova sredstva za BRICS

Svijet 04. sep 201722:01 > 22:03
Izvor: Reuters

Kina će dati 80 miliona dolara sredstava za finansiranje planova saradnje zemalja BRICS-a, kazao je u ponedjeljak kineski predsjednik Xi Jinping, dok je ovaj blok od pet rastućih ekonomija obećao suprotstaviti se protekcionizmu.

Tokom trodnevnog samita čelnika u Xiamenu na jugoistoku Kine, Xi je ponudio 500 miliona jena (76,4 miliona dolara) za plan ekonomske i tehnološke saradnje BRICS-a, te još četiri miliona dolara za projekte Nove razvojne banke (NDB) BRICS-a, izvještava Reuters.

Tokom plenarne sesije na samitu čelnika BRICS-a, Xi je rekao da bi pet rastućih ekonomskih sila (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) trebale pojačati saradnju u sektorima poput trgovine i investicija, monetarne politike i finansija, te održivog razvoja.

“Trebali bismo udvostručiti naše napore da detaljno produbimo partnerstva u BRICS-u i otvorimo saradnju zemalja BRICS-a”, kazao je.

U nacrtu “Xiamenske deklaracije” do koje je došao Reuters, piše da će se zemlje BRICS-a nastaviti snažno suprotstavljati protekcionizmu, te da su posvećene “otvorenom i inkluzivnom” višestranom trgovinskom sistemu.

U ovom dokumentu se naglašava potreba za oprezom u zaštiti od štetnih “politika koje se fokusiraju isključivo na unutrašnje mogućnosti”, te se pozivaju sve zemlje da u potpunosti implementiraju Pariski sporazum o klimatskim promjenama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.