Hamas spreman na pregovore s Fatahom i nove izbore

Svijet 17. sep 201709:18 > 09:20
Izvor: AFP

Palestinski pokret Hamas objavio je u nedjelju ujutro da je spreman na pregovore s dugogodišnjim rivalskim Fatahom i na stvaranje vlade pomirenja zajedno s pokretom kojem je na čelu palestinski predsjednik Mahmud Abas.

Hamas je u službenom priopćenju naveo kako se slaže da se “raspusti Administrativno povjerenstvo, upravljanje pojasom Gaze prepusti vladi premijera Ramija Hamdallaha, formiranoj na temelju konsenzusa te da se održe parlamentarni izbori”.

“Hamas poziva da se u Gazi formira vlada na temelju konsenzusa, koja će trenutačno početi obavljati svoje dužnosti, te na održavanje općih izbora”, navodi se u priopćenju.

U njemu se dodaje kako se Hamas odlučio na ovu objavu kao odgovor na napore Egipta usmjerene na postizanje pomirenja i okončanje dugogodišnjih unutarnjih palestinskih podjela.

Palestinska samouprava, koju podupiru zapadne zemlje i kojoj je na čelu predsjednik Mahmud Abas, a pod kontrolom je Fataha, ratovala je s Hamasom oko upravljanja Gazom 2007., što je završilo Hamasovim preuzimanjem kontrole na njom.

Svi dosadašnji pokušaji da se dva pokreta izmire i formiraju zajedničku jedinstvenu vladu u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali propali su.

Pokret koji je od 2007. nasilno preuzeo upravljanje Gazom sada je objavio da je spreman susresti se u Kairu s predstavnicima Fataha i drugih frakcija kako bi formirali jedinstvenu vladu.

“Hamas je spreman obnoviti dijalog s Fatahom kako bi se primijenio sporazum o pomirenju iz 2011. i formiranju jedinstvene vlade zajedno s drugim palestinskim frakcijama”, dodaje se u priopćenju Hamasa.      

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.