Umro saudijski kralj Abdullah, novi vladar Salman

Svijet 23. jan 201501:21 > 07:13
EPA

Kralj Abdullah je umro, a novi vladar Saudijske Arabije je dosadašnji prijestolonasljednik njegov polubrat Salman, objavila je rano ujutro u petak saudijska državna televizija.

“Njegovo Visočanstvo Salman bin Abdulaziz Al Saud, svi članovi porodice i čitava nacija tuguju za Čuvarom dviju svetih džamija, kraljem Abdullahom bin Abdulazizom, koji je preminuo jutros u jedan sat iza ponoći”, navodi se u saopćenju kraljevske kuće.

Kralj Abdullah (91) je u posljednje vrijeme bio slaba zdravlja, a od Nove godine nalazio se u bolnici u Rijadu zbog upale pluća.

Novi 79-godišnji kralj Salman imenovan je prijestolonasljednikom i ministrom odbrane 2012. godine, a prije toga se desetljećima nalazio na čelu pokrajine Rijad.

Na čelu Kraljevstva Abdullah je bio od 2005., ali je de facto vladao zemljom od 1995. kad je njegov polubrat tadašnji kralj Fahd pretrpio težak moždani udar, prenosi agencija Reuters.

Tokom svoje vladavine Abdullah se zauzimao za bliske odnose Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije, najvećeg svjetskog izvoznika nafte i ključnog američkog arapskog saveznika. Imao je presudnu ulogu u podršci Saudijske Arabije egipatskoj vojnoj vladi nakon državnog udara 2012. godine, a podržavao je i pobunjenike protiv režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Abdullah, Fahd i novi kralj Salman sinovi su osnivača moderne Saudijske Arabije Ibn Sauda.

Kralj Abdulah je tokom života obnašao mnoge važne dužnosti – bio je gradonačelnik Mekke, zapovjednik Nacionalne garde i zamjenik ministra odbrane, a prijestolonasljednikom je imenovan 1982. kad je Fahd postao
kralj.

Pošto je Fahd 1995. pretrpio moždani udar, Abdullah je u praksi vladao zemljom, a poslije njegove smrti i formalno je stupio na prijestolje.

Prema časopisu Forbes, Abdullah je na popisu najutjecajnijih ljudi svijeta 2013. godine zauzeo osmo mjesto.

Saudijski vladari tradicionalno nose titulu Čuvara dviju svetih džamija, što se odnosi na onoga koji upravlja dvjema najsvetijim džamijama islama – Velikom džamijom u Mekki i Poslanikovom džamijom u Medini.