Hamas i Fatah postigli dogovor o nacionalnom jedinstvu

Svijet 12. okt 201707:27 > 07:31
Izvor: AFP

Lider palestinskog pokreta Hamas Ismail Haniyeh saopćio je da su delegacije Hamasa i rivalskog palestinskog pokreta Fataha na pregovorima u egipatskom glavnom gradu Kairu postigli dogovor o nacionalnom jedinstvu.

Haniyeh proglašava da su Hamas i Fatah rano jutros i uz posredovanje Egipta postigli sporazum“, naveo je u pisanom saopćenju glasnogovornik Hamasa Tahin al-Nunu.

U saopćenju nisu otkriveni detalji postignutog dogovora, a palestinski izvori javljaju da se danas u popodnevnim satima očekuje konferencija za novinare na kojoj bi javnosti te detalje trebali predstaviti lideri dva pokreta.

Pregovori u Kairu počeli su u utorak prošle sedmice, a cilj pregovora je prevazilaženje nesuglasica između Hamasa, koji je dominantan u Gazi, i Fataha, koji ima vlast na Zapadnoj obali.

Nakon deset godina administrativne i političke odcijepljenosti, prošle sedmice je Hamas raspustio lokalni komitet i vladi nacionalnog jedinstva predao vlast u Gazi, a premijer Palestine Rami Hamdallah je održao prvu sjednicu vlade u Gazi nakon tri godine.

Bio je to pozitivan uvod u mirovne pregovore koji su u Kairu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.