Kralj Jordana za istočni Jeruzalem kao glavni grad Palestine

Svijet 21. jan 201814:51 > 20:48
Izvor: Pixabay

Jordanski kralj Abdullah izrazio je u nedjelju zabrinutost zbog odluke Washingtona o proznavanju Jeruzalema kao glavnog grada Izraela i kazao da bi istočni Jeruzalem trebao biti glavni grad buduće palestinske države.

U razgovoru s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom, Abdullah je kazao da jedino rješenje izraelsko-palestinskog sukoba leži u dvije države.

Jordan je izgubio istočni Jeruzalem i Zapadnu obalu u arapsko-izraelskom ratu 1967., tzv. “šestodnevnom ratu”, kada je Izrael pobijedio arapsku koaliciju sastavljenu od Egipta, Sirije, Jordana i Iraka i koja je raspolagala s 340.000 vojnika, 1800 tenkova i 660 borbenih zrakoplova. Izrael se suprotstavio s 264.000 vojnika, 800 tenkova i 300 borbenih zrakoplova. 

Američko priznavanje Jeruzalema glavnim gradom Izraela označava prekid dugogodišnje američke politike da se status grada mora odlučiti u pregovorima s Palestincima.

Kralj Abdullah smatra da će američka odluka raspiriti radikalizam i potpiriti napetosti između muslimana i kršćana.

“Za nas, Jeruzalem je od ključne važnosti za muslimane i kršćane, kao što je i za židove. On je ključ mira u regiji koji muslimanima omogućuje da se obračunaju s glavnim razlozima radikalizacije”, istaknuo je Abdullah.

Pence je kazao da je Washington predan očuvanju statusa quo svetih mjesta u Jeruzalemu.

“Mi ne odlučujemo o granicama i krajnjem statusu, to je stvar pregovora”, poručio je Pence. Boravak američkog potpredsjednik u Ammanu je druga etapa turneje u tri zemlje koja završava u Izraelu.

Pence je u Egiptu rekao kako Washington podržava rješenje s dvije države za Izraelce i Palestince ako se dvije strane suglase o tome.