U Njemačkoj epidemija ospica uzrokovana ratom u Jugoslaviji?

Svijet 08. feb 201512:18 > 12:23
N1

Njemačka je u januaru zabilježila 254 slučaja ospica, uglavnom u Berlinu. Iako je epidemija snažnija nego kod nas ili u Americi, tamošnji mediji gotovo da i ne registriraju pojavu bolesti, a izostala je i rasprava o navodnoj štetnosti vakcinacije, piše Washington Post.

Lokalne vlasti u Njemačkoj su prvi porast zaraza zamijetile prošlog oktobra među ljudima koji traže azil a stižu iz Srbije ili Bosne i Hercegovine.

Mediji pišu da je potencijalni razlog za pojavljivanje bolesti činjenica da je “civilni rat u Jugoslaviji” prekinuo programe cijepljenja u pojedinim područjima iz kojih su u Njemačku pristigle izbjeglice. Gotovo sve osobe koje su dobile bolest kažu da nisu bile vakcinisane.

Njemačka ima ograničeni prostor za prihvaćanje tražitelja azila, a imigranti se često žale da su prisiljeni živjeti skučeno, što je još jedan od faktora koji pogoduje širenju bolesti.

Institut Robert Koch je vlastima preporučio da posebnu pažnju posvete cijepljenju izbjeglica i tražitelja azila iz BiH.

Njemačka je u posljednjim godinama imala i teže epidemije ospica iako je procijepljenost i imunizacija domaćeg stanovništva 97 posto.