Voditelj NBC mreže suspendovan na šest mjeseci zbog laži

Svijet 11. feb 201507:03 > 07:14
Reuters

Televizijska kuća NBC suspendovala je na šest mjeseci bez plaće jednog od svojih najuglednijih voditelja večernih vijesti "Nightly News" Briana Williamsa nakon što je prošle sedmice priznao da se lažno pohvalio kako je tokom invazije na Irak 2003. jedva izvukao živu glavu jer je helikopter u kojem se nalazio bio pogođen ručnim raketnim bacačem.

Svojim je djelom Brian ugrozio povjerenje miliona Amerikanaca u NBC News“, izvijestio je u priopćenju izvršni direktor NBC Universala Steve Burke. Ističe da su Williamsovi postupci neoprostivi, a njegova suspenzija oštra i primjerena.

Televizijska kuća NBC pokrenula je u petak internu istragu o priči jednog od svojih najuglednijih voditelja večernih vijesti “Nightly News” Briana Williamsa da je tokom invazije na Irak 2003. jedva izvukao živu glavu jer je helikopter u kojem se nalazio bio pogođen ručnim raketnim bacačem.

Predsjednica NBC Newsa Deborah Turness je u internom dopisu navela da će se prikupiti činjenice o incidentu u kojem se 55-godišnji Williams lažno pohvalio da je bio dio posade napadnutog helikoptera. Williams se u srijedu, nakon što su se javili bivši borci i opovrgnuli njegove riječi, ispričao zbog “pogreške” i potvrdio da je priča netačna. 

Da, istina je da je helikopter bio napadnut. Međutim, istina je i da Williams nije bio ni blizu incidenta. On je bio u drugom helikopteru, sat vremena udaljenom od mjesta gdje se pucalo“, kazali su veterani.

Osramoćeni Williams je priznao da je cijelu priču izmislio.

Bio sam u drugom helikopteru“, rekao je voditelj i dodao da su se “svi zbog incidenta s napadnutim helikopterom prizemljili i proveli dvije dramatične noći u pješčanoj oluji u iračkoj pustinji“.

Za svoju lažnu priču okrivio je “sjećanje koje je nakon 12 godina u izmaglici” te se opravdao i činjenicom da je stalno gledao video snimku oborenog helikoptera te su mu se sjećanja “pobrkala”.