Evakuacija zbog erupcije vulkana na Havajima

Svijet 04. maj 201808:41 > 08:45
Tanjug/Kevan Kamibayashi/U.S. Geological Survey via

Vulkan Kilauea na Havajima izbacio je crvenu lavu na stambeno naselje, čime je pokrenuta naredba o obaveznoj evakuaciji stanovništva u okrugu.

Janet Snyder, portparolka okruga Havaji izjavila je u četvrtak da je crvena lava preplavila ulicu Mohala u naselju Leilani. Dodala je da su vlasti okruga naredile evakuacija stanovništva od ulice Luana do puta Pohohiki. Naselje u kojem je proglašena obavezna evakuacija ima oko 1.500 stanovnika.

Erupcija se dogodila nekoliko dana nakon zemljotresa koji je pogodio distrikt Puna na Velikom ostrvu ili Havajima najvećem ostrvu Havajskog arhipelaga.

Ranije tokom sedmice krater Puu Ooa se obrušio, što je izazvalo koja se probila prema naseljenoj jugoistočnoj obali ostrva.

Iz Geološkog zavoda Sjedinjenih Američkih Država rekli su da su u četvrtak popodne prijavljene nove pukotine. Iz njih su nastala vruća isparenja, a lava je počela da izbija. Dodali su da postoji rizik da ugroženo područje bude prekriveno lavom, te da je trenutno najugroženije naselje Leilani.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.