Fatah negirao vijesti o smrti Mahmouda Abbasa

Svijet 28. maj 201810:10 > 10:12
Izvor: Reuters

Palestinski pokret otpora Fatah danas je negirao tvrdnje nekih izraelskih medija o navodnoj smrti palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa.

“Sve vijesti o smrti predsjednika Abbasa su samo glasine neprijateljskih elemenata. Ljekari su potvrdili da je predsjednikovo zdravstveno stanje stabilno i da se oporavlja“, navodi se u saopćenju Fatahovog glasnogovornika Osame al-Qawasmija.

Abbas je 20. maja zbrinut u bolnicu u Ramallahu zbog jake groznice, a nekoliko dana ranije podvrgnut je i operativnom zahvatu uha. Palestinski ljekari su saopćili da je Abbas hospitaliziran zbog upale pluća i da je spojen na respiratorni aparat. Intravenozno mu je uključena antibiotska terapija.

Jučer je Abbasov ljekar Yasser Abu Safiyah saopćio da je otpustio palestinskog predsjednika na kućno liječenje, a nedugo zatim je poništio otpusnicu i odredio nastavak njegove hospitalizacije.

Poznat kao strastveni pušač i neko ko muku muči s gojaznošću, 83-godišnji Abbas već godinama ima mnoge zdravstvene poteškoće, uključujući srčane probleme i karcinom prostate koji je operirao prije deset godina.

Na poziciju lidera Palestinaca Abbas je došao 2004. godine nakon smrti Yassera Arafata i na toj funkciji nema zamjenika.

Iako Abbas tvrdi da je dobro i ne želi govoriti o mogućem nasljedniku, palestinski zvaničnici u posljednje vrijeme sve češće izražavaju zabrinutost za njegovo zdravstveno stanje i iza kulisa se već vodi borba njegovih potencijalnih nasljednika.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.