Rusija potvrdila učestvovanje na sastanku o plinu u Briselu

Svijet 27. feb 201509:04 > 09:14
EPA

Rusija je u petak potvrdila da će učestvovati na trostranom sastanku koji bi se trebao održati u ponedjeljak u Bruxellesu u pokušaju rješavanja razmirica između Moskve i Kijeva o Gazpromovoj isporuci plina ukrajinskim separatistima.

Potvrdio sam učestvovanje i predvidjeli smo razgovarati o svim pitanjima vezanim uz naše odnose u Bruxellesu“, izjavio je ruski ministar energetike Aleksandar Novak, dodajući da će se “sigurno razmotriti” pitanje isporuke ruskog plina separatističkim teritorijima tokom sastanka.

Trostrani sastanak u Bruxellesu u prisustvu ruskog i ukrajinskog ministra energetike predložila je ranije tokom sedmice Evropska komisija koja strahuje za opskrbu EU-a u slučaju prekida dotoka ruskog plina Ukrajini.

Potpredsjednik Komisije i povjerenik za energetiku Maroš Šefčovič “poslao je pismo ministrima energetike Ukrajine i Rusije, pozvavši ih u ponedjeljak u Bruxelles na trilateralni sastanak”, rekla je glasnogovornica Anna-Kaisa Itkonen na konferenciji za novinare.

Ukrajinska tvrtka Naftogaz već je u četvrtak najavila da će sudjelovati na tom sastanku u svojstvu “članice ukrajinskog izaslanstva pod vodstvom ministra energetike Volodimira Demčišina”.  

Napetosti oko isporuke plina između Rusije i Ukrajine počele su kada je ruski Gazprom prošle sedmice počeo s izravnom opskrbom plinom područja pod kontrolom pobunjenika u istočnoj Ukrajini jer je u to područje, kako kaže Gazprom, Kijev prestao slati plin.

Moskva smatra da je isporuka plina istoku Ukrajine dio dogovora zaključenog u listopadu između Gazproma i ukrajinskog Naftogaza, nakon posredovanje EK-a, te da Kijev taj plin treba platiti.

Ukrajinska frima to odbija, uz objašnjenje da ne postoji nikakav način da kontrolira o kojoj se količini radi niti za što se plin koristi.