Na Tibetu otvoren najviši tunel na svijetu, na 4.750 metara

Svijet 28. apr 201910:01 > 15:23
Pixabay (ilustracija)

Najviši cestovni tunel na svijetu, na 4.750 metara nadmorske visine otvoren je na Tibetu, koji ima status autonomne kineske regije, objavili su kineski mediji.

Tunel s dvije trake dug je 5,7 kilometara i dio je autoceste duge 400 kilometara koja povezuje tibetsku prijestolnicu Lhasu s gradom Nyingchi na jugoistoku Tibeta.

Gradnja tunela počela je 2015. na 5.018 metara visokoj planini Mila, a završila je u ponedjeljak, piše kineski portal Global Times.

Gong Bin, izvršni direktor projekta Mila Mountain Tunnel rekao je da je tijekom gradnje ostvareno više od 10 tehnoloških pothvata, primjerice poboljšanje preciznosti pregleda planinskih tunela u ekstremno hladnim vremenskim uvjetima i na velikim visinama.

Osim što su se morali boriti s hladnoćom i nedostatkom kisika, 2.000 građevinskih radnika bilo je izloženo i drugim izazovima kao što je prijevoz građevinskog materijala i svih drugih potrepština na gradilište.

“Radili smo ovdje više od četiri godine i živjeli u improviziranim nastambama na ulazu u tunel”, rekao je Xu Yong, voditelj gradilišta.

Autocesta je važna prometnica prema istočnom dijelu Tibeta i može pomoći razvoju turizma, ali i industrijskom razvoju te općenito prometnim povezivanjem olakšati život lokalnog stanovništva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad