Veliki petak: Filipinci se tradicionalno raspinju na križ

Svijet 03. apr 201512:12 > 12:15
EPA

Hiljade vjernika na Veliki petak slijevaju se u tri mjesta filipinske pokrajine Pampange gdje prisustvuju tradicionalnom raspinjanju na križ i prethodnom bičevanju, koja se ondje održavaju u spomen na Muke Gospodnje.

EPA
EPA
EPA
EPA
EPA
EPA
EPA

Najmanje 60.000 vjernika i znatiželjnika ove je godine prisustvovalo krvavim ritualima u nekoliko manjih mjesta Pampange, od Manile udaljenih sedamdesetak kilometara. Uprkos osudama filipinskih biskupa raspinjanje na križ u ovom je dijelu Filipina tradicija koja traje već desetljećima.  

Ulicama San Fernanda, glavnog odredišta turista i domaćeg stanovništva, od jutra su prolazili bosonogi pokajnici s kukljicama na glavama bičujući se pritom po leđima užetima sa završecima od komadića stakla i bambusa. Ostali u procesiji nosili su velike drvene križeve.

Pokajnike je ove godine predvodio 54-godišnji Ruben Enaje, koji je s neskrivenim ponosom istaknuo da će mu ovo biti 29. po redu raspinjanje u životu.

“Ovu žrtvu podnosim za svoju zemlju i za sve one kojima je potrebna pomoć. Usput molim i da ovaj tajfun koji nam navodno stiže ne pohara previše zemlju i da ne bude puno mrtvih”, objasnio je Enaje prije rituala.

I ostali dragovoljci, koji se dobrovoljno raspinju na križ, a ove ih je godine bilo više od 20, čine to uz molitve za ozdravljenje nekog od svojih bližnjih.

Osamdeset posto stanovnika Filipina čini katoličko stanovništvo, a Uskrs je najveći vjerski blagdan u toj zemlji. Vjeru su baštinili od španskih osvajača. Dobrovoljna raspinjanja na Filipinima su najekstremniji iskaz religijske predanosti, a Katolička Crkva protivi se ovakvom obilježavanju Uskrsa.