Podijeljeni laburisti raspravljat će o Brexitu i izbornim planovima

Svijet 21. sep 201915:41 > 15:43
Izvor: Daniel Leal-Olivas / AFP

Britanska glavna opoziciona Laburistička stranka danas otvara svoju godišnju konferenciju koju prate duboke podjele unutar stranke oko brexita, slične onima među konzervativcima britanskog premijera Borisa Johnsona.

Očekuje se da će oko 13.000 članova Laburističke stranke, od njih ukupno preko 500.000, sudjelovati na petodnevnom događaju u jugoistočnom gradu Brightonu gdje će laburistički čelnik Jeremy Corbyn i njegova politika oko Brexita biti pod punim povećalom.

Laburisti su predložili ukidanje funkcije zamjenika predsjednika koju obnaša Tom Watson, centrist koji se otvoreno protivi Corbynu oko Brexita i drugih pitanja. Prijedlog je povučen nakon Corbynove intervencije, ali je Watson za BBC komentirao da je to “izravan sektaški napad na šaroliku stranku”.

Watson je dodao da Laburistička stranka postaje “drukčija institucija gdje se pluralizam ne tolerira”.

Očekuje se da će konferencijom dominirati debate o tome kako će i hoće li Britanija izaći iz Europske unije i kako će se stranka postaviti na prijevremenim izborima koji se očekuju u sljedeća tri mjeseca.

Konferencija se odvija u vrijeme dok se čeka odluka Vrhovnog suda o Johnsonovoj kontroverznoj suspenziji parlamenta usred rastućih strahova o štetnosti Brexita bez sporazuma 31. listopada.

Corbyn je obećao postići novi sporazum o Brexitu s EU-om ako postane premijer te omogućiti referendum na kojemu bi građani još jednom odlučivali žele li napustiti Uniju ili ostati u bloku.

Obećao je “dati građanima moć” i ostati neutralan u referendumskoj kampanji, dok Watson želi da laburisti “nedvosmisleno podrže ostanak u EU”.

Laburisti i Corbyn sve su nepopularniji među glasačima.

Ankete objavljene ovog tjedna predviđaju da će laburisti, tradicionalno među dvjema glavnim strankama, pasti na treće mjesto iza povratnika, liberalnih demokrata koji se apsolutno protive Brexitu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad