Hiljade poljoprivrednika krenulo na proteste u Hag

Svijet 01. okt 201910:16 > 10:19
KOEN VAN WEEL / ANP / AFP

Hiljade holandskih poljoprivrednika krenulo je u utorak ujutru u Hag kako bi zahtijevali poštovanje prema njihovoj profesiji. Mnogi od njih vozili su se u sporim konvojima traktora, što je izazvalo velike saobraćajne gužve.

Holandska asocijacija automobilista (ANWB) izvijestila je da je u utorak zabilježena najveća jutarnja saobraćajna gužva ikada, s više od 1.000 kilometara kolona iza kojih se kriju konvoji traktora, loše vrijeme i nesreće.

Organizatori protesta na svojoj su internet stranici rekli su da se žele suprotstaviti “negativnoj slici“ koja se stvara o poljoprivredi u Holandiji.

“Mi nismo nasilnici prema životinjama i zagađivači okoliša, imamo srce za naše poslove“, poručili su poljoprivrednici.

Očekuje se da će se holandska ministrica poljoprivrede Carola Schouten obratiti demonstrantima u ranim poslijepodnevnim satima.

Prema podacima Holandske organizaciji poljoprivrednika (LTO) izvoz sa gotovo 54.000 farme i drugih poljoprivrednih preduzeća u prošloj je godini bio vrijedan 90,3 milijarde eura. Međutim, iako je poljoprivreda kamen temeljac holandske ekonomije, taj se sektor krivi za onečišćenje i emisije, a aktivisti za prava životinja optužuju poljoprivrednike da drže previše životinja na svojim imanjima.

Neki od zahtjeva poljoprivrednika su da Vlada ne smanji broj životinja koje mogu držati i da “nezavisna komisija“ mjeri emisije ugljika i azota na farmama. Savjetodavna komisija prošle sedmice je preporučila da Vlada otkupi stare i neefikasne farme kao način smanjenja emisije azota.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad