Vijetnamskim vlastima dostavljeni dokumenti o žrtvama s kamiona u Engleskoj

Svijet 28. okt 201911:36 > 11:42
Izvor: Reuters/Simon Dawson

Vijetnamska vlada potvrdila je da je od britanskih vlasti dobila dokumente za četiri od ukupno 39 žrtava pronađenih u kamionu hladnjači u Engleskoj prošle sedmice, kako bi pomogla u utvrđivanju da li je među žrtvama bilo državljana Vijetnama.

Web stranica VNExpress je citirala zamjenika ministra vanjskih poslova Vijetnama Phama Thanha Sona koji je kazao kako su dokumenti predati Ministarstvu sigurnosti. On je rekao kako će se uz pomoć tih dokumenata pokušati utvrditi identitet žrtava. Međutim, nije rečeno o kojoj vrsti dokumenata se radi.

VEZANE VIJESTI

Britanska policija je prvobitno vjerovala da su svih 39 žrtava Kinezi, međutim kasnije je utvrđeno da postoji još detalja u vezi sa slučajem pronalaska tijela u kamionu na jugoistoku Engleske prošle srijede. Naime, 24 vijetnamske porodice su prijavile nestanak svojih rođaka za koje smatraju da se nalaze među stradalima pronađenim u kamionu u Engleskoj.

Kineske vlasti su saopćile kako se nadaju da će vlasti Velike Britanije brzo identificirati 39 tijela pronađenih u kamionu koji je bio zapečačen.

Pomoćnik kineskog ministra vanjskih poslova Chen Xiaodong pozvao je danas međunarodnu zajednicu na zajedničku akciju protiv neregularnih migracija. On je upozorio kako u ovom slučaju treba “raditi zajedno i riješiti ga kako treba kako bi se buduće spriječilo ponavljanje tragedije poput ove”.

Britanske vlasti optužile su 25-godišnjeg vozača kamiona za 39 slučajeva zlostavljanja i zavjeru povezanu sa trgovinom ljudima i očekuje da će se danas pojaviti pred sudom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad