Libija: Građani Tripolija su uz vatromet proslavili primirje

Svijet 12. jan 202010:03 > 10:06
Izvor: Reuters/Ismail Zitouny

Prekid vatre u Libiji, koji je stupio na snagu u ponoć na poziv lidera Turske i Rusije, proslavljen je u libijskoj prijestolnici Tripoliju.

Građani Tripolija su uz vatromet proslavili primirje koje je nastupilo nakon sukoba. Iz Ministarstva saobraćaja, koje djeluje pri međunarodno priznatoj Vladi nacionalnog jedinstva Libije (UMH), navedeno je da će aerodrom Mitiga, koji je prozor u svijet Tripolija, ponovo biti otvoren za zračni saobraćaj.

Dva sata nakon što je primirje stupilo na snagu, u libijskom glavnom gradu čuli su se zvuci eksplozije, međutim, još nisu saopćeni detalji toga.

Snage lojalne Khalifi Haftaru prihvatile su poziv Turske i Rusije za prekid vatre u Libiji. Turski i ruski predsjednici 7. januara su pozvali zaraćene strane u Libiji da od 12. januara okončaju neprijateljstva i pokrenu politički dijalog.

Snage odane Haftaru prihvatile su poziv lidera Turske i Rusije za prekid vatre, koji je nastupio sinoć tačno u ponoć po lokalnom, odnosno u 23:00 sata po srednjoevropskom vremenu.

Glasnogovornik snaga odanih Haftaru Ahmed al-Mismari potvrdio je ranije u video poruci kako su prihvatili poziv za prekid vatre u operacijama na zapadu zemlje. U slučaju da druga strana naruši ovaj dogovor, Mismari je poručio kako će na to žestoko odgovoriti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad