Novorođenče zaraženo koronavisrusom u maternici majke ili nakon rođenja?

Svijet 06. feb 202009:41 > 09:45
Shutterstock/Ilustracija

Novorođenoj bebi u Kini dijagnosticiran je koronavirus samo 30 sati nakon rođenja, što je čini najmlađom osobom zaraženom tim virusom zabilježenom do sada, javljaju državni mediji.

Beba je rođena 2. februara u Wuhanu, gradu u središnjem dijelu Kine u kojem je prvobitno virus i dijagnosticiran.

Majka djeteta bila je pozitivna na virus, pokazala su testiranja, ali nije jasno kako se bolest prenijela na bebu – dok je bila u maternici, ili nakon rođenja.

Mali broj djece zaražen je virusom, koji je do sada ubio 563 osobe i zarazio 28.018 osoba, najveći broj njih u Kini.

Kako je javila državna novinska agencija Xinhua beba, koja je bila teška 3,25 kg pri rođenju, je u stabilnom stanju i pod nadzorom.

Medicinski stručnjaci kažu da bi to mogao biti slučaj zaraze još u maternici.

“To nam je skrenulo pažnju da se koronavirus može prenijeti s majke na dijete”, kazao je glavni doktor Odjela za novorođenčad bolnice Wuhan Children Zeng Lingkong za Reuters.

No, postoji mogućnost i da je dijete zaraženo nakon rođenja zbog bliskog kontakta s majkom.

“Sasvim je moguće da je beba dobila virus vrlo konvencionalno – udisanjem kapljica virusa koje su došle od majke koja je kašljala”, kazao je za Business Insider epidemiolog s Univerziteta u Kolumbiji Stephen Morse.

Vrlo malo djece pozitivno je na koronavirus što je bio slučaj i s ostalim epidemijama koronavirusa u novijoj historiji, uključujući SARS i MERS.

U izvještaj časopisa Američke medicinske asocijacije (JAMA) navodi se da je najveći broj zareženih pacijenata u dobi između 49 i 56 godina, i dodaje da su slučajevi kod djece “bili rijetki”, prenosi BBC.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad