Keopsova piramida u Gizi kao video zid: Ostanite kod kuće

Svijet 31. mar 202012:18 > 12:19
REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Slavna Keopsova piramida u ponedjeljak uveče poslužila je kao projekcijski video zid na kojem su bile ispisane poruke jedinstva i solidarnosti sa onima koji se širom svijeta bore protiv koronavirusa.

“Čuvajte se i ostanite kod kuće” i “Hvala vam što vodite računa o našoj bezbjednosti”, blještavi su natpisi koji su u ponedjeljak prikazani u plavim i zelenim bojama na crvenoj pozadini impozantne Velike piramide u Gizi.

U Egiptu je dosad registrovano 656 slučajeva zaraze koronavirusom i 41 smrtni slučaj, a 150 ljudi se oporavilo.

Pred malim brojem pozvanih novinara, ministar turizma i starina Kaled el-Enani inicijativu je nazvao “porukom upućenom cijelome svijetu”.

“Turistička grana jedna je od najugroženijih u Egiptu, ali naš je prioritet zdravstvo”, rekao je.

Visoki zvaničnik ministarstva Mostafa al-Vaziri zahvalio je “svom medicinskom osoblju koje radi na tome da ostanemo bezbjedni i zdravi”.

Enani je kazao da su se egipatske vlasti pobrinule za dezinfekciju svih hotela, turističkih brodova, arheoloških nalazišta i muzeja kako bi bili bezbjedni za turiste nakon završetka pandemije.

Uvedene su i stroge mjere držanja razmaka među stanovništvom da bi se smanjio rizik od zaraze među 100 miliona žitelja te zemlje.

Turističke atrakcije, vjerska zdanja i škole zatvorene su do 15,. aprila, a avio saobraćaj je obustavljen.

Vlasti su proglasile policijski sat tokom noći, a prekršioce očekuju novčane kazne, čak i zatvor.

U ponedjeljak je Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo da su stotine uhapšene zbog kršenja odredbi o policijskom satu.

Svjetska zdravstvena organizacija pohvalila je reakciju Egipta na pandemiju ocijenivši mjere “jakim i prilagođenima situaciji”.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad