Glavni grad Čilea u blokadi zbog naglog porasta broja zaraženih korona virusom

Svijet 17. maj 202016:26 > 16:34
Izvor: AFP

Vlasti Santiaga uvele su stroge mjere karantina i restrikcija kretanja nakon naglog porasta broja slučajeva infekcije virusom korona.

Građanima je dozvoljeno da napuste svoje domove samo za odlazak po hranu i lijekove, kao i za kratke periode fizičkih aktivnosti.

“Cijeli kvartovi grada potpuno su prazni i mislimo da je to dobar početak”, rekao je ministar zdravlja Jaime Manalich novinarima.

Dugi redovi automobila zabilježeni su sinoć na putevima ka moru, koje je udaljeno 100 kilometara, nekoliko sati prije uvođenja blokade.

Blokada je uslijedila nakon što je ponovo zabilježen rast novih slučajeva infekcije.

VEZANE VIJESTI

Broj novih slučajeva smanjen je na između 350 i 500 na dnevnom nivou početkom maja, što je navelo Vladu predsjednika Sebastijana Pinjere da ublaži neke restrikcije uz otvaranje prodavnica i firmi.

Ali, u proteklih 10 dana udvostručio se broj novih slučajeva.

Broj novozaraženih na dnevnom nivou prošlog mjeseca bio je ispod 1.000, međutim ovog mjeseca premašio je 2.000, pa je 13. maja zabilježeno 2.660 novih slučajeva infekcije, što je bilo povećanje od 60 odsto u odnosu na dan ranije.

U Čileu je do sada zaraženo 41.428 ljudi, dok je 421 osoba umrla, a od toga broja 27 je umrlo u protekla 24 sata, navodi AFP.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad