Premijerka Finske u karanteni zbog aplikacije za praćenje zaraženih sa COVID-19

Svijet 10. sep 202019:55 > 19:58
Izvor: Reuters

Finska premijerka će se testirati na covid-19 pošto je možda bila u doticaju s virusom koji je identificirala vladina aplikacija za praćenje bolesti, priopćio je u srijedu njezin ured.

Sanna Marin (34) je “asimptomatična i dobro se osjeća”, dodaje njezin ured u priopćenju.

Finska je 1. rujna uvela svoju aplikaciju za praćenje koronavirusa i tako korisnicima pametnih telefona omogućila da prime upozorenje ako su bili u bliskom kontaktu s osobom koja se na testiranju pokazala pozitivna na virus.

Aplikacija se masovno koristi u toj nordijskoj zemlji s 5,5 milijuna stanovnika i preuzeta je nekih 1,8 milijuna puta.

VEZANE VIJESTI

Sanna Marin je u četvrtak putem videokonferencije razgovarala s europskim kolegama, a zatim i s članovima svoje vlade o mogućem popuštanju ograničenja putovanja u zemlju.

Vlasti trenutačno dopuštaju samo ulazak putnicima iz zemalja koje imaju manje od deset novih slučajeva covida-19 na 100.000 stanovnika u protekla dva tjedna.

Popuštanjem mjera taj bi se broj povećao na 25 novih slučajeva na 100.000 stanovnika, što odgovara mjerama uvedenim u drugim zemljama EU-a.

Vlada je bila izložena pritisku kako bi popustila ograničenja putovanja i tako pomogla tvrtkama u Laponiji koja zimi uglavnom živi od turizma.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad