Madrid traži pomoć vojske u "dezinfekciji i provođenju zakona"

Svijet 21. sep 202021:06 > 21:08
Pixabay

Madridske vlasti zatražile su u ponedjeljak pomoć vojske u suzbijanju koronavirusa, samo nekoliko sati nakon što su ograničile kretanje za 855.000 stanovnika u najpogođenijim dijelovima grada.

“Potrebna nam je pomoć vojske za dezinfekciju… jačanje policije i provođenja zakona”, rekla je Isabel Diaz Ayuso, predsjednica pokrajine Madrid, na konferenciji za medije nakon sastanka s premijerom Pedrom Sanchezom.

Ayuso i Sanchez sastali su se u Madridu i dogovorili formiranje “Grupe Covid-19” koja će biti sastavljena od obje administracije i sastajat će se jednom tjedno.

U sklopu suradnje nacionalne i regionalne vlasti, na ulice glavnog grada i okolice mogli bi izaći vojnici opremljeni dezinfekcijskim sredstvima za čišćenje cesta i podzemne željeznice.

Sanchez je rekao da će broj vojnika biti naknadno određen. “Virus se može pobijediti samo zajednički”, istaknuo je.

Ayuso je zatražila i pomoć nacionalne policije jer, kako je rekla, gradska je nedovoljna.

Na početku epidemije u ožujku i travnju tisuće vojnika bile su raspoređene diljem Španjolske, uglavnom pomažući u podizanju improviziranih bolnica za primanje novooboljelih pacijenata.

U posljednja dva tjedna epidemija buja inficirajući dnevno oko 10.000 ljudi stanovnika u zemlji u kojoj je broj oboljelih dosegnuo 670.000, a umrlih 30.663.

Španjolska ima najviše novooboljelih osoba na 100.000 stanovnika u usporedbi s ostalim europskim zemljama, a Madrid je posebno pogođen.

U ponedjeljak je na snagu stupilo ograničeno kretanje za 855.000 stanovnika iz 37 gradskih četvrti i predgrađa u kojima živi najveći broj osoba inficiranih koronavirusom.

Više od 200 policajaca raspoređeno je na cestama i u podzemnoj željeznici, propuštajući samo one koji idu na posao, u školu, zdravstvene ustanove, sudove ili kako bi brinuli o uzdržavanim osobama.

Okupljanja su ograničena na najviše šest osoba. Kafići, restorani, trgovine, hoteli i sportski centri smiju koristiti 50 posto prostora, a parkovi su zatvoreni. Radno je vrijeme ograničeno do 22 sata osim za ljekarne, benzinske crpke i zdravstvene ustanove.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad