Američka vlada želi u sljedeće tri godine iz industrijski prerađene hrane gotovo u potpunosti izbaciti transmasne kiseline koje se povezuju sa srčanim bolestima.
Uprava za hranu i lijekove (FDA) završila je istraživanje iz 2013. i zaključila da djelomično hidrogenizovana ulja koja su glavni izvor umjetnih transmasti u proizvodnji hrane “nisu općenito priznata sigurnima” za ljudsku uporabu.
Nova pravila usvojena u utorak daju proizvođačima tri godine da se usklade i izbace takve masti iz proizvoda.
Djelomično hidrogenizovana ulja čine hranu stabilnijom i koriste se kako bi produžila rok trajanja proizvoda.
“Očekuje se da će ta uredba smanjiti broj slučajeva koronarnih i srčanih bolesti i spriječiti hiljade srčanih udara godišnje”, kazao je Stephen Ostroff iz FDA.
Potrošnja transmasnih kiselina već je pala za 78 posto između 2003. i 2012., kaže FDA, budući da su proizvođači na taj način odgovorili na zahtjeve potrošača za zdravijim namirnicama. “Iako se konzumacija transmasti znatno smanjila, aktuelna stopa konzumacije i dalje je razlog za zabrinutost”, kaže FDA u saopćenju. “Medicinski institut preporučuje da konzumacija transmasti bude što je niže moguća”.
Etikete s oznakom transmasnih kiselina od 2006. su obavezne u SAD-u.