Tragičan kraj: Mladići su ušli u kontejner u Srbiji misleći da ide za Italiju

Svijet 26. okt 202016:11 > 17:59
La Nacion

Identitet sedam osoba čija su tijela u fazi raspadanja pronađena kontejneru sa mineralnim đubrivom koji je iz Srbije dopremljen u Paragvaj, još nije potpuno utvrđen. Na internetu su se pojavila i fotografije tragično preminulih, a paragvajskim medijima javile su se porodice od nekoliko žrtava. Riječ je o mladićima iz Alžira, Maroka i Egipta.

Paragvajski tužilac Marcelo Saldivar kazao je kako postoji vjerovatnoća da su to zaista te osobe jer su pronašli dokumente.

Mrtvozornik Pablo Lemir kazao je za “La Nacion” kako prikupljaju kosti kako bi sastavili tijela i utvrdili spol, rasu i godine. Naglasio je kako će biti teško utvrditi kada je koji tačno preminuo. Pronašli su dva mobitela koja su im pomogla u utvrđivanju rute preminulih.

Putem Facebooka oglasio se Alžirac koji živi u Sarajevu trenutno i izrazio žaljenje zbog smrti sedmorice migranata.

S dubokom tugom sam primio vijest da su tijela naše braće i prijatelja koja su nestala prije tri mjeseca na putu iz Srbije pronađena u Paragvaju. Riječ je o sedam mladih ljudi iz Alžira, Maroka i Egipta”, napisao je.

Redakcija “La Naciona” stupila je u kontakt sa srodnikom Marokanca Ahmeda Belija Miloudija, jednim od žrtava. Ahmed je napunio 25 godina 14. aprila. Iz Alžira je otišao prije godinu i po i stigao na područje Turske. Živio je u Istanbulu gdje je radio razlićite poslove i pomogao majci i sestri koje su ostale u Maroku. Bez oca je ostao prije nekoliko godina, a u Alžiru nije mogao pronaći posao. Zbog toga je otišao.

Nismo ga čuli tri mjeseci i mislili smo da je još u Istanbulu. Moja tetka sada samo želi da dobije njegovo tijelo, da ga ukopa i da počiva u miru”, rekao je Ahmedov rođak koji živi u Francuskoj.

Tetka se javila redakciji La Naciona kako bi se zahvalila narodu Paragvaja jer su pomogli da sazna istinu o svom nećaku.

Kako je do sada otkriveno, preminuli su ušli u kontejner koji je bio u vozu u Srbiji. Mislili su da će završiti 600 kilometara dalje – u Italiji, ali je on otišao za luku gdje je kontejner utovaren na brod u Hrvatskoj koji je potom završio u Paragvaju, 16.000 kilometara dalje.

Svi su preminuli od gušenjaa đubrivo je ubrzalo proces raspadanja tijela. Pronađene su samo kosti i kosa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad