Indija pogubila organizatora napada u Mumbaju 1993.

Svijet 30. jul 201508:08 > 08:12
AFP

Indija je u četvrtak izvijestila da je vješanjem pogubila Yakuba Memona, jednog od organizatora napada u Mumbaju (nekadašnjem Bombaju) u kojima je 1993. ubijeno 257 ljudi, što je najveći broj žrtava u nekom napadu u indijskoj historiji.

Pošto je indijski predsjednik Pranab Mukherjee odbio zahtjev za odgodu izvršenja smrtne kazne, Yakub Memon je pogubljen vješanjem u četvrtak rano ujutro, na svoj 53. rođendan, u zatvoru u gradu Nagpuru, na zapadu države Maharashtre.

“Yakub Memon je pogubljen danas u 7.00 sati”, rekao je za AFP policijski časnik u Nagpuru, R. V. Halami.

Kako piše agencija Press Trust of India, njegovo tijelo će preuzeti porodica.

Memon, kojeg je sud proglasio “mozgom” terorističkih napada, jedini je od jedanaest saoptuženika kojem je smrtna kazna potvrđena na najvišoj instanci. Ostalima je ta presuda preinačena u kaznu doživotnog zatvora.

Za napade u Mumbaju 12. marta 1993. optuženi su članovi muslimanske kriminalne skupine u tome gradu koji su se htjeli osvetiti za sukobe hindusa i muslimana u kojima je nekoliko mjeseci ranije poginulo više od hiljadu ljudi.

Napadi u kojima je osim mrtvih bilo više od 700 ranjenih, među ostalim, izvedeni na berzu u Mumbaju, na urede Air Indije i luksuzni hotel, a bilo ih je desetak.

Indija rijetko izriče smrtnu kaznu, ali je predsjednik Mukherjee u zadnje tri godine odbio nekoliko zahtjeva za pomilovanje i tako prekinuo prešutni osmogodišnji moratorij.

U novembru 2012. smaknut je jedini preživjeli terorist koji je sudjelovao u atentatima u Mumbaju 2008. godine, a 2013. pogubljen je i jedan pobunjenik iz Kašmira.